Прокуратурата даде подробности за ареста на икономиста
Владимир Каролев сам се командировал от София в Разлог докато е под карантина и нарочно се подиграл с властите в социалните мрежи
Бившият столичен общински съветник е задържан за 24 часа за неспазване на мерките срещу коронавируса
 
25 март 2020, 15:03 | | Видяна: 572
 

Владимир Каролев, снимка:БГНЕС/архив

 

Бившият столичен общински съветник Владимир Каролев собственоръчно подписал декларацията, с която напуснал столицата и отпътувал за хотел в Разлог, въпреки че е под карантина, след което се подиграл с властите в социалните мрежи. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Срещу бившия общински съветник е образувано и досъдебно производство, а той се намира в ареста за 24 часа заради неспазване на мерките срещу коронавируса, разпоредени със заповед на здравния министър.

Според публикация на Dariknews, Владимир Каролев е пристигнал от Лондон на 11 март. В самолета от Лондон, в който е пътувал икономистът, е имало двама пътници, поставени под карантина заради коронавирус. Именно по тази причина и той е бил рисков контакт и е трябвало да не напуска дома си. Вместо това бившият общински съветник напусна София и отиде до хотела си в Разлог, след което се разходил из Пирин планина над Банско.

Той прекара нощта в ареста на Второ районно в Благоевград, а в сряда бе конвоиран до столицата.

В момента, когато финансистът демонстрирал публично, че не желае да се подчини на разпоредбите, карантината на двамата под наблюдение негови спътници от самолета не е била изтекла. 14-дневният срок изтича именно в сряда, тоест след незаконното нарушаване на карантината от страна на Каролев.

Заради засиления медиен интерес по случая от държавното обвинение дадоха и повече подробности по случая. "На 24.03.2020 г. Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че гражданин на столицата е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно такова и явяващо се нарушение на заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Тя е издадена във връзка с въведеното с решение на Народното събрание в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представило лицето, както и как е обосновало пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област", уточняват от прокуратурата.

Още в същия ден – 24 март - е направен опит за призоваване на Каролев от известните му адреси на територията на София. Той обаче не е бил открит. По-късно служител на СДВР се е свързал по мобилен телефон с него, като при проведения разговор е установено, че Каролев се намира в Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Поради последното бившият столичен общински съетник е бил задържан за срок от 24 часа.

В хода на разследването е установено, че Каролев собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс в Разлог, а като основание е посочил "цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите".

Установено е обаче, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за "неотложност на пътуването", предприето от него. "Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест", съобщават още от държавното обвинение.

Софийска районна прокуратура посочва, че намира за необходимо да обърне внимание, че "действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Вл.К. - публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти. Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Вл.К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19".

В изявлението си от Софийска районна прокуратура декларират готовността си да реагира и занапред на всеки случай на извършено престъпление от общ характер, "в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира".