Заради наплива от дела
Увеличиха на 100% натовареността на зам.-председателя на ВАС Мариника Чернева преди местния вот
Пленумът на върховните съдии избра за втори мандат в Съдийската КАК Захаринка Тодорова и Весела Павлова
 
07 октомври 2019, 17:56 | | Видяна: 468
 

Съдия Мариника Чернева, снимка:архив

 

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) увеличи на 100% натовареността по делата с материя Изборен кодекс, Закон за обществените поръчки и Закон за концесиите на съдиите Мариника Чернева, зам.-председател на ВАС, на Татяна Хинова, председател на четвърто отделение и на Кремена Хараланова, член на Звеното за анализи и тълкувателна дейност, съобщиха от съда.

Toва се налага заради големия брой дела, които постъпват в съда, покрай предстоящите местни избори. По закон зам.-председателите на ВАС, които се занимават и с административна дейност, каквато е съдия Чернева, работят при намалена натовареност. Обикновено с по-малко дела са натоварени и членовете на Аналитичното звено, което подпомага дейността на ВАС, свързана със становища по законопроекти, конституционни дела и други аналитични дейности.

Пленумът на ВАС освен това гласува и избра за втори едногодишен мандат съдиите Захаринка Тодорова и Весела Павлова за членове на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Захаринка Тодорова е с над 35 години юридически стаж. Била е съдия в Окръжен съд Ловеч, Районен съд Ловеч, инспектор в Инспектората към ВСС и съдия във ВАС.

Весела Павлова е съдия с над 19 години юридически стаж, натрупан като експерт в Агенцията за приватизация, съдебен кандидат в СГС, съдебен помощник във ВАС, младши съдия в Окръжен съд Пловдив, съдия в Административен съд София - град и съдия във ВАС.