Постоянен арест за куриерите на банкера беглец
100 000 лв. парична гаранция за адвоката на Цветан Василев
Петима свидетели уличават в пране на пари Мартин Апостолов, Георги Запрянов и Здравко Босаков
 
26 февруари 2019, 16:20 | Правен свят | Видяна: 585
 

Цветан Василев продължава да се укрива в Белград, но част от куриерите му вече са задържани, снимка: Канал 3

 

Пети въззивен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) обяви, че има обосновано предположение, че адвокатът на Цветан Василев – Мартин Апостолов и двама бивши шофьори на банкера беглец – Георги Запрянов и Здравко Босаков са прали пари, получени чрез необезпечени кредити от фалиралата КТБ. Това стана ясно по време на заседанието по искането за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" на тримата. Съдът определи парична гаранция за Мартин Апостолов в размер на 100 000 лв., а на Запрянов и Босаков потвърди постоянния арест. На тримата са повдигнати обвинение по чл.253, ал.5, вр. ал.4, вр. ал.3, т.1, пр.2, вр. ал.2, пр.2 и ал.1, пр.1, вр. чл.26, ал.3, вр. ал.1 от НК.

Въззивният съд счете за неоснователни възраженията за липса на обоснованост за прането на пари. Напротив – от направени експертизи става ясно, че тримата обвиняеми са трансформирали парични средства получени от необезпечен кредит по сметки на съпругата на Цветан Василев – Антоанета. В подкрепа на това показания са дали петима свидетели на Специализираната прокуратура. Тримата са получили за себе си 110 000 евро – 50 000 за Апостолов и по 30 000 за Запрянов и Босаков. С част от източените от банката милиони евро, през контролираната от Цветан Василев фирма "Витро Инвест" ООД, Антоанета Василева е купила два апартамента до "Южния парк" в столицата. Разследващите са документирали тегленето на сумите и движението на парите, включително и тези, които са били плащани на каса. 

Стана ясно още, че през търговски дружества, на които Запрянов и Босаков са били управители, са били изпрани суми от порядъка на 800 000 лв. и цели 16 млн. лв. Въззивният съдебен състав прие, че ако останат на свобода, двамата има опасност да извършат друго престъление, поради което ги остави в ареста. 

За Мартин Апостолов, който заяви, че "не е бил доверен компаньон на Цветан Василев, а негов доверен адвокат", съдебният състав определи парична гаранция от 100 000 лв., малко повече от сумата, която е получил от КТБ. 

Мартин Апостолов е адвокат, считан за изключително близък до Василев, което се потвърждава и от участието му в ръководството на една от ключовите фирми на фалиралия банкер – ТЦ ИМЕ, която е имала важна роля около източването на КТБ. Георги Запрянов и Здравко Босаков са били също част от най-близкия кръг около Василев преди рухването на банката. Макар да са се грижили предимно за осигуряване на логистиката на бившия банкер, двамата имат участия в търговски дружества, които също са получавали необезпечени кредити от фалиралия трезор. След бягството на Василев от България, имената на двамата се появяват в различни публикации, според които Запрянов и Босаков са имали грижата ежемесечно да транспортират големи суми пари до Белград. Тези финансови средства са нужни за осигуряването на луксозния начин на живот на Василев и семейството му в Сърбия, както и за плащането на скъпата му частна охрана в сръбската столица. В последните години двамата бивши шофьори на Василев, които в миналото са имали ролята и на негови персонални икономи, са били ключов фактор и в трансфера на парични потоци, идващи от близки до Цветан Василев лица, с които са покривани разходите по издръжката на мрежата от поръчкови медии, "журналисти", анализатори и интернет тролове, ангажирани с опазване на интересите на фараона у нас. 

От материалите по делото пред АСНС се установи, че тримата многократно са пътували до Сърбия в изминалите години.