Подсъдими и обвиняеми български босове в опасно близки връзки с руски лобисти
Адвокат на Цветан Василев прал пари на руския олигарх Константин Малофеев
Последната информация категорично опровергава публичните опити на фараона да се изкара жертва на "заговор" у нас и манипулациите, с които залива американската администрация с искове по "Магнитски"
 
07 януари 2019, 19:38 | | Видяна: 1077
 

Константин Малофеев и Леонид Решетников, снимка: архив, в-к "Монитор"

 
Адвокатските кантори, една от които е на защитник на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю за бТВ, цитирано от в-к "Монитор". Според информация на разследващите става въпрос за спорния Константин Малофеев, сочен за един от най-големите поддръжници на режима на Путин, пише още изданието. От друга страна, руснакът е в сериозни връзки и с Цветан Василев, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.
 
Малофеев имаше интерес да придобие от Василев някои от "златните кокошки", купени с пари на КТБ – като БТК например. Първо посредством белгийския псевдоинвеститор с руски паспорт Пиер Луврие, а след неговия неуспех – чрез руснака Дмитрий Косарев. През 2015 г. Малофеев пък се опита да придобие собствеността и контрола върху телевизиите ТВ 7 и News 7 през друга обща с Василев "пионка" – Николай Малинов. Според неофициална информация Василев и Малофеев са се срещали няколко пъти в Белград, откакто банкерът се укрива в Сърбия от родното правосъдие. Пак според свидетелски показания Василев имал много сериозни връзки в Русия и те го пазели. Последната информация категорично опровергава публичните опити на фараона Цветан Василев да се изкара жертва на "заговор" у нас и манипулациите, с които залива американската администрация с искове по "Магнитски", припомня изданието.
 
Близките отношения на банкера беглец с Малофеев към днешна дата се потвърждават и от факта, че защитникът на Василев – Лазар Карадалиев, е обвинен за пране на пари именно на руския олигарх. Юристът, който иначе не обича да се показва на светло, дори лично се яви на делото, на което съдът задочно разглеждаше мярката за неотклонение на банкера беглец. Името на защитника лъсна и в изнесеното от прокуратурата резюме на обвинителния акт срещу Цветан Василев, Карадалиев изрично се споменава като човека, получил още през 2014 г. 210 000 лева в брой по разпореждане на фараона. Парите трябвало да бъдат похарчени за "профилактиране" на основни свидетели по делото за източването на КТБ. Заради това той вече е обвиняем, като в делото има и доказателства, че юристът се е опитвал да ползва прикритието на адвокатска кантора и за да укрива от разследващите доказателства за източването на КТБ. Отделно е привлечен под наказателна отговорност и за участие в престъпна група, занимаваща се с транспортиране и държане на акцизни стоки за бандерол.
 
Според Гешев адвокатските кантори, които бяха обискирани в края на декември м.г., са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ.
 
"В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове. Като в това искане за разрешение сме посочили какво точно търсим. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество – адвокат Карадалиев - има трето обвинение по трето дело", заяви Иван Гешев и поясни, че в случая се касае за присвояване и изпиране на милиони евро. Става дума за адвокат Лазар Карадалиев, защитник на укриващия се Цветан Василев. Адвокатът е обвиняем и по други две дела, свързани с акцизни стоки и с укриване на материали по случая КТБ. "Ние имаме доказателства за този човек и сме предприели конкретни действия. При претърсванията намерихме нещата, които търсихме. Намерихме един договор, въз основа на който са тръгнали нещата към руския олигарх, за когото казах", поясни още зам. главният прокурор.
 
"Недосегаеми хора в България няма. Когато има доказателства за престъпление, всеки може да бъде обвинен. Могат да бъдат претърсвани адвокати, прокурори, депутати. Защо да не могат да бъдат претърсени и адвокатски кантори?", допълни Гешев и коментира, че според него готвеният от адвокати протест във връзка с претърсванията на канторите "почива на недостатъчна информация за повечето, а за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция – атаката е най-добрата защита".
 
Опасни руски връзки изплуваха и в друго дело срещу обвиняем олигарх. Гешев заяви още, че обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали медийна и политическа кампания в негова защита. "Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава. Това е предателство към собствената държава. Обещавана му е адвокатска защита пред Европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война срещу прокуратурата се говори, като се споменава и името на един конкретен роден журналист, който да започне всичко това", заяви още Гешев, цитиран от "Монитор".