Защо не са удължени сроковете по ЗДДФЛ за подаване на данъчни декларации от граждани-нетърговци? Защо в медиите се лъже,че данъчните срокове са удължени? Удължени са, ама не за всички.
Създадена от ... на 25 март 2020
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
7
RRR
|
нерегистриран
26 март 2020, 17:53
0
0
Не може.Не обичам невдяващи да пишат романи.
6
+-
|
нерегистриран
26 март 2020, 16:44
0
0
До коментар [#2 #undefined] от "RRR":
Може ли да не си на "всяка манджа мерудия"?!
5
...
|
нерегистриран
26 март 2020, 16:15
2
0
Във връзка с тадзи статия,че НС се саморазпуска
http://legalworld.bg/85904.narodnoto-sybranie-se-samorazpusna.html

Ще предложа все пак депутатите да гласуват удължението на сроковете по ЗДДФЛ, досежно подаването на ГДД от гражданите. Значи вие се саморазпускате, но приемате стотици хиляди да ги пратите в офиските на НАП да подават декларации?

Не сте прави , струва ми се.

Все пак във вашето решение сте си оставили вратичка да заседавате "извънредно", -удължете сроковете по ЗДДФЛ, и то днес или утре. Не е добро решение или да не удължите сроковете, или да го направите някъде в края на април, защото ще има хора, които под натиска на бързо наближаващия краен срок ще отидат лично в офисите на НАП, а това е нередно и неправилно.


Ако народното събрание няма намерение да удължи сроковете-нека председателят го заяви отговорно и директно и като израз на поемане на отговорност. Така, да се знае, а не хората да се надяват.
Ако ще удължавате-направето го сега.
Ако няма да го направите-кажете го сега!.


Важно: ако все пак удължите срокът , нека удължението да е за всички задължени граждани, а не да се направи удължение за отделни съсловия или свободни професии, каквото лобиране има... ГДД се подават и от граждани на трудов договаор, неупражняващи свободни професии, за хонорарите. Тоест хипотезата е масова. За пореден път да подчертая,че данъкът за тези хонорари е вече ПЛАТЕН-по закон данъкът се уддържа от платеца ЮЛ ,когато плаща хонорар по ГД на граждани! фИСКЪТ СИ Е ПОЛУЧИЛ КАКВОТО МУ СЕ СЛЕДВА, ОСТАВА САМО ДЕКЛАРИРАНЕТО(това не важи за свободните професии-те си имат довнасяне).
4
RRR
|
нерегистриран
25 март 2020, 21:00
0
-2
Маргиналните сте така, Ваш батка Ви го каза.
3
...
|
нерегистриран
25 март 2020, 18:21
2
0
Другарки и другари,
народонаселението се усети какъв нереден номер им направиха законотворците-те не удължиха срокът за гражданите по ЗДДФЛ за подаване на ГДД, и пращат гражданите в разгара на заразата в офиските на НАП.
Появи се и писмо на група адвокати, с което искат да се удлъжи срокът за адвокатите. Не за всички, а за адвокатите е апелът в писмото.
Така ли ще се действа? Съсловие по съсловие, индивид по индивид да се борят за удължението?
Беше редно адвокатите да поискат удължаване, но не само за себе си като съсловие на адвокатите, не само за свободните професии , а за всички задължене да подадат данъчна декларация по ЗДДФЛ.
По ЗДДФЛ данъчни декларации подават не само ЕТ(за които е удължен срокът), не само свободни професии, но и гражданите-които не упражняват свободни професии, но имащи и доходи извън, или в добавка на трудово правооотношение-в общия случай получили хонорари, което е доста често срещано-става дума за стотици хиляди граждани, които са получили редовно или епизодично хонорар, и следва да го декларират(въпреки,че данъкът вече е удържан и платен).
Предлагам въпросната адвокатска група да си допълни становището, и да поиска удължението да е за всички задължени субекти да подадат данъчна декларация по ЗДДФЛ в това време на зараза. Не е редно , след като проблемът със срокът от 30 април касае огромен брой лица съсловие по съсловие да се действа поотделно.
По -добре ли ще се почувствате, ако адвокатите получите удължение и отлагане, но остане срокът за гражданите, които не упражняват свободна професия? Не е редно така самосиндикално да се защитават интересите на малка група хора, като проблемът касае не само 15 000 адвокати, а няколкостотин хиляди лиа, имащи задължение да подадат декларации по ЗДДФЛ. Още повече, че адвокатите имат електронен подпис, но гражданите, неупражняващи свободна професия подават декларация на хартиен носител, и това е масовата хипотеза , все още.
2
RRR
|
нерегистриран
25 март 2020, 18:21
0
-1
Нищо ти няма, малко ще походиш.
1
...
|
нерегистриран
25 март 2020, 15:18
1
0
Забранено ни е да ходим в паркове и градинки.
Виж-до данъчната служба може да се струпваме, във връзка с бързо наближаващия краен срок(ако нсе благоволят да го удължат)
Това е изводът от неудължения срок.


Втората странност е удължения срок по ЗКПО. Фирмите си подават декларациите с електронен подпис или ПИК. Но не и гражданите, традиционния начин за подаване на декларации-"на хартия" се ползва масово от хората.


Трета странност. Знаете ли,че броят на Едноличните търговци е много малък, а може да се предполочи,че повечето или всички имат ПИК, не ми се проверява, но май за тях електронното подаване е задължително? Нищо не налага удължението, след като за стотиците хиляди граждани-задължени да подават по ЗДДФЛ, не е удължен срокът. Излиза,че удължението за ЕТ е с цел популизъм.

Четвър та странност. Един от министрите мече заяви,че е силно вероятно извънредното положение да продължи и след 13 април. Ако това стане, в периода тогава, хората да бъдат пращани в офисите на НАП е не просто нередно, а е перверзия . Не мога да разбера, Наистина ли на управляващите не им пука за здравето гражданите,че с наближаването на 30 апраил не се прави нищо да се удължи срокът и за гражданите? Защо не беше удължено с извънредния закон?


Да повторя и за пореден път.-по ДОД по принцип данъкът вече е платен! Рядко се получава да има за довнасяне, напротив, по този данък, след данъчните декларации са случаите на връщане на данък, ако ще ползваш данъчни облекчения, например. И най-чести са случаите -на точно начислен и платен данък. Тоест внасянето на хартииките с декларациите сега е излишно и опасно. Освен това, държавата има данни за почти всички наши доходи, с редки изключения(например-може да не знаят наемодателите какви приходи имат, но за хонорарите, изплатени от юридически лица по граждански договори-държавата знае)
...
|
нерегистриран
25 март 2020, 06:35
1
0
Удължен е срокът за Едноличните търговци. Удължени са и сроковете за фирмите, задължени по ЗКПО, здравето на представляващите фирми бизнесмени и безнесменки е ценност, така и трябва да бъде.
Не е удълржен срокът за гражданите, например получили хонорари, и задължени да ги декларират по ЗДДФЛ. Те трябва да отидат лично , и да си подадат декларацията на" хартия" или пък да отидат пак до офис на НАП ,за да си извадят ПИК. Повечето граждани нямат ПИК.
Съдилищата не работят-щото е опасно за здравето в тази пандемия да си на обществено място. Администрации не приемат хора. Университети са затворени. Но пък гражданите, задължени да подават декларации по ЗДДФЛ са пращани да се струпат в НАП.

Това е законодателна изродщина.
Това е нередно.
ТОВА Е СВИНЩИНА. Без извинение.

Как е възможно депутаториума да прати гражданите в тези условия в офисите на НАП,, заради тези декларации по ЗДФФЛ. Още повече, че в масовия случай данъкът е платен! Хонорарите са обложени, още при изплащането им миналата година! Остава само декларирането, което е формалност, но формалост, подлагаща хората на риск в това време.
Извънредно положение, пандемия, предохранителни мерки на всякъде. Но не-гражданите са пратени да ходят в НАП, заради декларадии по ЗДДФЛ.Не може спазването на публични задлъжения да е с риск за здравето.

Удължете сроковете за тези декларации, поне до 30 юни , но не по-малко от два месеца от срока на вдигане на извъредното положение(тоест с оглед което настъпи по-късно!).

Ако драги депутати и депутатки не го направите, ще отговаряте, ако дори и един човек се зарази , отивайки в НАП. Защото вие пращате хората в НАП сега. Вие налагате правилата.

Или удължете срока за тези декларации, или заявете,че няма да го направите, като израз на поемане на отговорност, за това ,което ще причините на хората после, пращайки стотици хиляди задължени да подадат декларации по офисите на НАП.

Ето законовия текст, който прецаква гражданите,, и подлага здравето им на неоправдан риск. Удължения срок по ЗДДФЛ се отнася например за едноличните търговци, не е за всички граждани, задължени да декларират ДОД:

§ 27.(2) През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.

--------------------
В текста предлагам да отпадне изразът "от лицата по чл. 51, ал. 1", а след 30 юни да се добави запетайка и изразът ", ако извънредното положение не е отменено дотогава срокът се удължава с два месеца от отмяната на извънредното положение".

Ако отпадне "от лицата по чл. 51, ал. 1" удължението ще е за всички, задължени да декларират ДОД. А сега удължението е изключение, правилото , е че няма удължение.

Кой умник го измъдри-това искам да знам, да бъдат пратени сега гражданите в НАП?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно