Погасява ли се по давност правото на отпуск в ДАНС, НСО или МВР, или може да се "трупа" безсрочно ?
Създадена от ? на 27 юни 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
7
:()-----
|
нерегистриран
05 юни 2019, 16:26
2
-4
Като чуя и видя МВР и ми се повръща. Тази раздута структора дето я имат не я реформираха. Само пари гълта. За какво са им при население от 6,5 мил толкова много Областни дирекции да поддържат?
6
нали уж привилегиите са забранени
|
нерегистриран
01 юни 2019, 08:34
2
-4
Законодателю, премахни привилегията на лицата от службите да натрупват безсрочно отпуск. Така ,както в масовия случай и работещите по КТ, и дър жавните служители, и магистратите(има препращаща норма от ЗСВ към КТ за случая) го губят-без обезщетение, ако не го ползват 2 години.

Не стига ,че в службите отпускът е по-дълъг, но за сметка на това може и да се натрупва-очевидно с цел обезщетяване при напускане , или ранното пенсиониране. Такава възможност няма за другите работещи, ако отпускът е от повече от 2 години.А да-милиционерът убиец на Ива на 25 г от Ловеч-като го уволниха, платиха ли му и натрупания отпуск? Знаете ли,че при дисциплинарно уволнение на милиционер, той губи 20-те заплати обезщетение, но не е натрупания отпуск-и то безсрочно да му се заплаща. как е възможно?
5
държавата показа мидъл фингър с привилегията за привилигированите
|
нерегистриран
28 юни 2018, 13:58
1
-5
Тази привилегия за:

милиция
държавни охранители
шпиони
дансаджии

е мидъл фингър към другите 95 процента от хората в България-работещите при условията на Кодекса на труда, и на Закона за държавния служител, и на ЗСВ(по въпроса за отпуските ЗСВ има препращаща норма към КТ). Вашите отпуски изгарят без обезщетение, ако не ги ползвате до 2 години. Но за по-специалните , по специалните закони-няколко години преди пенсиониране спират да ползват отпуски-не е трудно-те се пенсионират като младежи на 53г, и не е проблем да понатрудат отпуски-за да получат обезщетение. Натрупаните отпуски после се изплащат-при пенсиониране, или напускане, без ограничение в годините, през които са натрупани-но това важи за "по-равните".


Това е държавен цинизъм. Само си спомнете комсомолския плам и устрем, с който депутатите забраниха да се натрупват отпуски по КТ и по ЗДС.
Но правилата явно нямат еднаква важимост.
4
да кажем не на привилегиите на по-равните, които са над закона-над КТ и над ЗДС!
|
нерегистриран
28 юни 2018, 07:44
4
-5
Аман от привилегии.
Ама какви трупове в НСО, разузнаването, ДАНС?! В МВР може и да има трупове -но на отстреляни от тях-например на момичето , убито в Ловеч на 25г от милицай-няма да се учудя, като уволниха после убиеца и отпуски за обезщетение да са му платили-за награда?!
Неотдавна излезе случай на началник от една от тези организации, натрупал горкия около 400 дни отпуск. И платени до стотинка, изчиселини по началническа Заплатата. Случаят излезе, след като се наложи да влиза в обяснителен режим откъде са му парите. От обезщетение за отпуски, моля ви се плюс 20-те заплати при пенсиониране-тоя е бил позлатен бе-буквално-говорим за обезщетение от около 35-40 заплати при пенсиониране общо-умноженти по заплатата, надхвърляща далеч съдииската на Окръжен съдия. Дълги години не излизал в отпуск, и трупал ли трупал. Отпуски.
На работещите по редовия ред на КТ( а там също има такива , на които им се пада да гледат трупове-лекари в болници гледат доста повече-о т наддаващите отдолу-единя почна с2 трупа, другия достигна до 10, но лекарите са с малко отпуск, и не могат да трупат ожтпуски, и пенсионна възраст в дълбока старост).

Говориха ни преди време,че реформата в КТ, и в ЗДС, по които работят 95 процента от хората целят да достигнат справедливодст. Че не било редно да се трупат отпуски, и ако имаш натрупани, значи не ти трябват, и ги губиш. БЕЗ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.
А се оказа,че на няколко десетки хиляди, които са над закона-над КТ, и над ЗДС са оставени вратичката-и дълги отпуски, и за сметка на това подлежащи на натрупване и обезщетение, ако не ги ползваш. Тези лица са над правилата, те са над Кодекса на труда, или Закона за държавния служител. Мевереейците , които при пенсиониране, имат право да получават и пенсия, и да продължата да са на заплата, и тогава са с доста повече от 30 работни дни после си ги събират отпуските , и при пенсиониране само от отпуски си могат да си докарат петцифрени суми, 20 заплати-допулнително. Възможност недостъпна за работещете по КТ, да не коментираме,че в частния сектор просто не ти позволяват да ползваш отпуска, но не можеш да си го трупаш, и после да поолучиш обезщетение. Неизползвания отпуск изгаря.


Редно е правилата да бъдат еднакви. Законодателят забрани на "плебсът" по КТ, и по ЗДС да си натрупвя и пази отпуска, и да получи обезщетение, ако не го ползваш. Отпускът тогава се анулира, изгаря, губиш го -без обезщетение.
Затова нека се премахне тази абсурдан привилегия, абсурдна до там, че лцие си беше натрупало 400 дни отпуск. Като му е била толкова лека работата, и няма нужда от почивка и отпуск е редно отпускът да изгаря и се губи, както се случва с отпуска на работещите в КТ и ЗДС. Нали привилегиите са забранени.

Напомням, че и магистратите не могат да си "трупат" отпуск. Изрично ЗСВ препраща към КТ в материята за отпуските, а и ползването е задължително-през време на съдебната ваканция.
Излиза,че милиционери, държавни охранители, дансаджии, шпиони(вж ЗНРС) са над всички в тази държава, над работещите по КТ(те, шпионите, милиционерите, дансаджиите, пазачите-охранители са над КТ), над ЗДС-те -по равните са над някакъв си ЗДС, над магистратите(които освен,че не могат да си събират отпуска, се пенсионират в дълбока старост-на 65 -темата с пенсионната вързарст на по-равните е също заслужаваща обсулжване-явно няма нужда от младежко пенсионирана на 53 г-след този случай с 400 дни натрупан отпуск от примера).


ЗАКОНАДОТАЛЕТ ДА НАПРАВИ НУЖНОТО И ДА ИЗРАВНИ ПРАВИЛАТА ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА ОТПУСКИТЕ -или да позволи на работещите по общия ред да си "събират и трупат" отпуските с цел облезщетяване-както беше преди, или да се отмени абсурдната привилегия на по-равните.
3
Хм
|
нерегистриран
27 юни 2018, 23:32
4
0
До коментар [#1 #undefined] от "бъззззззззз":

Не се ядосвам на агент-провокатора, който е сътворил една безмислено-злобна дискусия, толкова си му е акъла на това човече, на който интелектуалния капацитет изпъква очеизвадно чрез правопис, пуkктуация и ... т.н., ама най се ядосвам на Вас, че не само му се вързахте, ами и като отговаряте, го окуражавате да продължава да лее "сок от мозък".
Бтв. 50 ДП на производство и 2 трупа месечно, не е кой знае какво, като стигнете до 80-90 ДП и 8-10 трупа - тогава става тегаво. Кураж и лека служба :)
2
Нерегистриран
|
нерегистриран
27 юни 2018, 23:08
3
-7
До бъзззззззз ти тия трупове да не ги носиш в къщи та да ти се трупа отпуската.докато има разделение винаги ще бъдете мразени.щото ние работещите хора имаме 20 дена платен годишен отпуск
1
бъззззззззз
|
нерегистриран
27 юни 2018, 20:25
5
-6
Нямаше нужда да ровиш за препратки - не се погасява по давност.
Хайде тичай при Омбудсмана да се оплачеш.
Имащ и друг вариант - участвай в конкурс за разследващ полицай и ако имаш дупе, ще станеш от по-равните. С 50 дела на производство и по един -два трупа всеки месец.
Само внимавай да не повърнеш червата си, като влизаш в моргата и получаваш всички специални, ведомствени закони, трупайки отпуск безсрочно.
?
|
нерегистриран
27 юни 2018, 17:28
3
-5
В КТ има нормата на чл 176-отпускът трябва да се ползва в двугодишен срок.
В ЗДс има нормата чл. 59а-отпускът се погасява, ако държавния служител не го ползва 2 години.
Но поредица ведомствени закони - ЗДАНС,, ЗНСО, ЗМВР , вероятно и други не откривам подобен текст. Не откривам препращаща норма към чл 59а ЗДС.
Имам въпрос-по-равните, за които действат специални, ведомствени закони могат ли да си "трупат отпуска" безсрочно(който и без това е много по-дълъг от отпуска по КТ-отпуска за специалните е минимум 30 дни, и ежегодно нарастване на дните отпуск до дори 40 дни, за по КТ-20 дни) с цел получаване на обезщетение при напускане и пенсиониране, което ги поставя в драстично по благоприятно положение от работещите по КТ, и ЗДС-където срокът за ползване на отпуск е много кратък-2 години, после го губиш, без обезщетение?


ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно