Зъболекар с висящо дело за убийство на дете ще съветва премиера за коронавируса
Първоначално бившият депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов бе осъден на 3 години условно от СГС, но по-късно бе оправдан от Калин Калпакчиев от САС, а процесът в момента се намира във ВКС
Зъболекар с висящо дело за убийство на дете ще съветва премиера за коронавируса

Д-р Валентин Павлов, снимка:архив

Бившият депутат от Реформаторския блок и зъболекар д-р Валентин Павлов, който е подсъдим за смъртта на 14-годишно дете в клиниката му "ЕО Дент" влиза в Медицинския съвет, който ще съветва премиера за коронавируса.

В неделя, на извънреден брифинг от Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че правителството се нуждае от създаването на Медицински съвет, който да подпомага министрите във взимането на икономическите и социални решения. Във вторник проф. Коста Костов, който е професор по белодробни болести и консултант на УМБАЛ "Света Анна"-София и председател на създадения от Борисов Медицински съвет, обяви имената на екипа си. Сред тях ярко се открои името на д-р Валентин Павлов, чието дело все още се намира във Върховния касационен съд (ВКС) и не е решено.

А каква е историята на д-р Павлов? Трагедията с 14-годишния Алекс Иванов се случи на 14 юни 2016 г. Той бил приет за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов. Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. В хода на разследването бе установено, че на 14 юни 2016 г. 14-годишният Алекс постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Валентин Павлов оперира детето под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Клиниката обаче не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение. На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Състоянието на детето обаче рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия-152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, анестезиологът д-р Филипова не е приложила необходимото лекарство, което не било налично в клиниката. След като състоянието на момчето не се подобрило, д-р Павлов се обадил на "линейка", предоставена от санитар в "Пирогов", която обаче нямала нужното оборудване, нито медицински екип. Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до "Пирогов" с необходимата за това апаратура. Детето е прието в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му.

Според обвинението клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост, в случай че възникне усложнение и д-р Павлов е знаел за това. Детето получило тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка. В същото указание пише, че в подобни случаи трябва незабавно на пациента да се бие венозна инжекция от донтролен натрий. Фатални били 15-20 минути, но повече от час детето не получило този медикамент, който не бил наличен в клиниката, твърдят още от прокуратурата.  Заедно с д-р Павлов подсъдими по делото са още и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ". През май 2018 година Софийският градски съд осъди д-р Павлов на 3 години условно заради смъртта на 14-годишното дете.

През ноември м.г. обаче скандалният съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд (САС), който е и председател на политически зависимия Съюз на съдиите в България, произнесе поредната си оправдателна присъда и напълно оневини д-р Павлов. Това не е първият случай на "странно" решение на състави, които Калин Калпакчиев председателства. На 9 август м.г. тричленен съдебен състав на САС с председател именно Калпкачиев отмени доживотната присъда без право на замяна на Герман Костин, обвинен за убийството 5-годишния Никита, чието тяло бе открито в куфар край Пасарел. Малко по-късно, в края на септември м.г. името на председателя на ССБ бе начело на шумния скандал с освобождаването от затвора шест години и половина по-рано на убиеца Джок Полфрийман.

Останалите подсъдими в процеса срещу д-р Павлов изненадващо обаче са получили потвърждение от състава на Калпакчиев на условните си присъди, постановени от СГС – по три години условно за съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова. Към момента делото все още е висящо пред ВКС, а бившият депутат и настоящ член на Медицинския съвет на премиера все още се води подсъдим.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
|
нерегистриран
26 март 2020, 00:42
4
0
Извън чисто човешката трагедия с починалото дете, Правен свят, бъдете коректни при използването на ПРАВНАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ - по смисъла на българския НК УБИЙСТВО Е САМО УМИШЛЕНОТО ПРИЧИНЯВАНЕ НА СМЪРТ, а непредпазливото се обозначава с друга ТЕРМИНОЛОГИЯ- виж чл.122, 123 от НК. От статията не става ясно за какво деяние е обвинен зъболекаря, ама комай ще да е по чл.123 от НК.Т.е., май не е обвинен за УБИЙСТВО, а за ПРИЧИНЯВАНЕ НА СМЪРТ по НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ. Което не е равнозначно на УБИЙСТВО.
19
+-
|
нерегистриран
25 март 2020, 11:44
2
-1
До коментар [#10] от "До 9":
А ти след като много разбираш от презумции - можеш ли да посочиш такъв пример както при стоматолога извън България В нормалните държави се дистанцират и обвиняемия да си изчака завършване на делото. Ако вземем предвид зъб и вирус - въпросите се увеличават по съществото на проблема. Не знам, а само предполагам, че освен в България - никъде другаде зъболекар няма да е в такъв отговорен екип.

Зъболекарят е приятел с Коста.
Зъболекарят е бивш депутат и приятел с Москов.
Зъболекарят е в ръководството на БЗС.
Зъболекарят има връзки и умения да лобира.
Това са им основните аргументи.

Какво тук значи някакво си дело и някаква си смърт на пациент и някакъв си морал?!
18
+-
|
нерегистриран
25 март 2020, 11:40
0
0
До коментар [#16] от "до 9":
В България няма презумпция за невиновност. Всеки обвинен, во веки веков остава в регистрите на МВР , като "проявен". Няма заличаване, въпреки,че в закона пише друго.


Що пишете измишльотини?

От скука може би?!
17
Славейко Петков
|
нерегистриран
25 март 2020, 09:08
2
-1
До коментар [#14] от "...чети, Пенчо не чете ...":
До коментар 7 “?”

Сравнението на висящо дело с висящи на просотра дрехи има и забавна страна.😂 Дрехите не са изсъхнали, та затова са на простора, в обикновения случай. А при делата има инстанции през които не са минали, тоест няма постановена окончателна присъда, която да не подлежи на обжалване и затова се наричат висящи.
Презумпция за невиновност е нещо друго.Абе извинявай, наистина не съм чел хич на времето.
Това инстанции, квитанции, газстанции не са ли синоними???
Светни ме моля те......
16
до 9
|
нерегистриран
25 март 2020, 07:00
6
-1
В България няма презумпция за невиновност. Всеки обвинен, во веки веков остава в регистрите на МВР , като "проявен". Няма заличаване, въпреки,че в закона пише друго.
15
За този просташки сайт съд няма, само съдии съществуват
|
нерегистриран
24 март 2020, 21:09
8
-4
Тоест - съдебната институция е винаги лична. Като властта на #Кой.
14
...чети, Пенчо не чете ...
|
нерегистриран
24 март 2020, 19:04
3
-6
До коментар 7 “?”

Сравнението на висящо дело с висящи на просотра дрехи има и забавна страна.😂 Дрехите не са изсъхнали, та затова са на простора, в обикновения случай. А при делата има инстанции през които не са минали, тоест няма постановена окончателна присъда, която да не подлежи на обжалване и затова се наричат висящи.
Презумпция за невиновност е нещо друго.
13
Сам съм си преЦедател
|
нерегистриран
24 март 2020, 18:36
15
-4
Да... очевидно САС е заседавал пак еднолично, щом съдия Калпакчиев е постановил ПОРЕДНАТА си оправдателна присъда...
Коректната журналистика изисква да не се премълчават обстоятелства, доживотният затвор е "отменен", но едва ли защото Костин е невинен, а поради други причини и затова е върнато за ново разглеждане. Не е като да "оправдаеш подсъдим", което е правно понятие, отсъстващо от езика на сайта.
12
|
нерегистриран
24 март 2020, 17:36
10
-11
Ако го осъдят с влязла в сила присъда, може да се обсъжда. До тогава е твитен. Само за политическите лакеи и безправниците е друго.
В "нормалните държави" неосъденият си работи, защо се счита за невинн.
11
До 10
|
нерегистриран
24 март 2020, 17:21
12
-5
В нормалните държави зачитат презумПцията за невинност.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно