Обновена  12 фев 17:52
Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при трима по върховете на властта
Бившият директор на НЕК си гласувал сам опция за допълнително възнаграждение върху заплатата
КПКОНПИ образува и проверки срещу други шестима властимащи, сред които е и директорът на РЗОК – София
Бившият директор на НЕК си гласувал сам опция за допълнително възнаграждение върху заплатата

Петър Илиев, снимка:архив

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси по отношение на трима души, заемащи висши публични длъжности.

Първият от тях е Петър Илиев, бивш член на СД на БЕХ ЕАД и изпълнителен директор на НЕК ЕАД, за това, че е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК ЕАД за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството. При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД.

Вторият, за когото Антикорупционната комисия е открила конфликт на интереси е досегашният ректор на Университета за Хранителни технологии – Пловдив Кольо Динков  по сигнал за това, че с докладна записка до председателя на Общото събрание на Университета, е определил себе си за ръководител на проект по Оперативна програма, за което е получил и възнаграждения; Цветомира Дончева, бивш директор на РИОСВ – Шумен, пък утвърдила изисквания за провеждане на конкурс за заемане на длъжността "директор на РИОСВ" така, че на условията да отговаря самата тя.

Междувременно КПКОНПИ образува и производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на други шестима от върховете на властта.

Това са кметът на Община Ковачевци Васил Станимиров по сигнал, че свързани с него лица ползват общински имоти, с част от които са участвали пред Държавен фонд "Земеделие" и са им изплатени субсидии. В хода на производството ще бъдат проверени данни и за това, че кметът ръководи търговските дружества на майка си, като използва ресурси на общината. Проверка ще бъде извършена и за твърденията, че кметът използва суми, отделени за снегопочистването в общината, за предоставяне на бонуси на служители по негова преценка; председателят на Общинския съвет – Ковачевци Венцислав Тодоров, по сигнал, че негови роднини ползват общински имоти за получаване на субсидии от Държавен фонд "Земеделие"; председателят на Общински съвет – Мирково Петър Грохчев, по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като председател на Общинския съвет.

Двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград също ще бъдат проверени от Антикорупционния орган по сигнал, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал "за" тези субсидии, а вторият – за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община.

Проверка ще бъде извършена и по отношение на директора на РЗОК – София д-р Бисерка Пачолова- Ценова, по сигнал за това, че съпругът й работи на същото място и е назначен като неин подчинен служител.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и  документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За всяко от лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в надлежно подадени сигнали и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси, споменати по-горе, са неокончателни и подлежат на обжалване пред административните съдилиша.

КПКОНПИ иска близо 3 млн. лв. от обвиняеми

 

Междувременно, Антикорупционната комисия взе решение за внасяне осем искови молби за отнемане на имущество в окръжни съдилища в страната, на обща стойност 2 877 939, 42 лв.

 

Два са исковете, които ще бъдат внесени в Софийски градски съд. Те са срещу Валентин П. и Ивайло П., обвинени от прокуратурата за това, че са участвали в организирана престъпна група за подправяне на платежни инструменти. Общият размер на исковете срещу тях е 246 936, 91 лв.

 

КПКОНПИ внася в Плевенския окръжен съд искане за отнемане на имуществото срещу Десислав А. - обвинен за обир на инкасо автомобил, извършен на 28.03.2018 г. в гр. Плевен. Претендираната от Комисията сума срещу Десислав А. е в размер на 401 374, 00 лв.

 

Иск в размер на 863 636, 14 лв. внася КПКОНПИ във Великотърновския окръжен съд срещу Наталия Б. Същата съзнателно се ползвала от неистински официални и частни документи, за което е привлечена в качеството си на обвиняема от прокуратурата. Представила за действащ управител на фирма на италиански инвеститор пред банков служител и така е наредила банков превод към друга фирма, с което значително е ощетила първото дружество.

 

КПКОНПИ внася във Варненския окръжен съд иск срещу Александър Т. 47-годишният мъж е осъден с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения (ДДС)  в особено големи размери. Размерът на иска от страна на КПКОНПИ е 93 656, 72 лв.

 

Искова молба за отнемане на имущество на стойност 622 262, 82 лв. се внася в Окръжен съд Кюстендил срещу Росица С., обвинена от прокуратурата в засяване и отглеждане на канабис.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
До1
|
нерегистриран
13 февруари 2020, 00:51
0
0
Стига пита човече,-)
2
Суверена
|
нерегистриран
12 февруари 2020, 16:10
1
-2
Конфликт на интереси има и в съдилищата.Напр.когато председател на съд подава жалба срещу друг юрист,като за свидетели посочва свои подчинени служители,които са във функция на зависимост от него.Кога ще образувате производство срещу съдия.Как ще преодолеете злобата на съдиите от ВСС тогава- те ще скочат на бой с прокуратурата.Може ли да презентирате този въпрос и поискате становища от юристи с различен статус.
1
Овощар от Караджови трънки
|
нерегистриран
12 февруари 2020, 14:00
6
-3
Ами кмета на Пазарджик ,що се моташ Цацо ?
Ами Гергов ,Калибацев и други пловдивски бабаити ,кога ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно