Евтаназията се легализира във втори австралийски щат
Право да се възползват от доброволна евтаназия ще имат хора с нелечими заболявания, чиито непоносими страдания могат да предизвикат смъртта им в течение на 6 месеца
Евтаназията се легализира във втори австралийски щат

Подкрепящи евтаназията пред австралийския парламент, Снимка: ABC News - Eliza Laschon

Парламентът на Западна Австралия внесе поправки в законодателството, които ще позволят на неизлечимо болни хора да вземат решение за прекратяване на живота, съобщава Дарик Нюз. Очаква се законът да влезе в сила в средата на 2021 г.

Според закона, право да се възползват от доброволна евтаназия ще имат хора с нелечими заболявания, чиито непоносими страдания могат да предизвикат смъртта им в течение на 6 месеца. За хора с невродегенеративни заболявания този срок е 12 месеца.

За да се приложи процедурата желаещият пациент трябва да направи две заявления – едно в устен и едно в писмен вид. След това заявлението трябва да бъде подписано от двама независими лекари.

Предвижда се, че болниците ще избират медикамента, с който да се извърши евтаназията, от предоставен одобрен списък с лекарствени препарати. Дава се 18-месечен период за изпълнение от здравните и други доставчици на услуги в здравеопазването, който цели да осигури необходимото време да се подготвят преди законът да влезе в сила.

Според премиера на щата - Марк Макгоуън, това е исторически и тъмен ден за Западна Австралия. "Става въпрос за това хора, които умират и страдат от болки, да имат възможност за избор, за да не преживеят последните си седмици и месеци в мъки", заявява той.

Първият подобен Закон за легализиране на евтаназията беше приет през пролетта на тази година в австралийския щат Виктория, а през юни официално влезе в сила. За първи път законът е приложен на практика през август от възрастна жена, страдаща от онкологично заболяване. Правителството на щата Виктория очаква през тази година около 12 човека да получат разрешение за евтаназия. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно