Владимир Николов, член на Асоциацията на прокурорите в България:
За първи път изборът на главен прокурор е толкова открит
Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на ВСС, докато отговорната и разумна позиция в една правова държава е всеки, съобразно своите правомощия, да защити своето мнение, смята юристът
За първи път изборът на главен прокурор е толкова открит

Владимир Николов, член на Асоциацията на прокурорите в България, кадър:БНТ

"За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът на магистратите беше отчетен при проведената процедура за избор на следващ главен прокурор. Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата беше проведена при стриктно спазване и съзвучие с разпоредбите на Конституцията, Закона за съдебната власт и правилата, приети от Висшия съдебен съвет", това каза пред БНТ Владимир Николов, член на управителния съвет на съсловната организация.

По думите му Асоциацията на прокурорите в България е взела активно участие в процеса - първо в консултациите при президента, като излезли с мотивирано становище какви трябва да са професионалните качества на кандидата, задали са въпроси при прослушването на Иван Гешев пред ВСС, както и са изразили своята подкрепа, на базата на всички законови критерии.

Николов коментира още, че трябва да бъде зачетено правото на глас на всички хора от системата, които са изразили своята подкрепа за Иван Гешев.

"Номинацията на г-н Иван Гешев беше направена от целия състав на прокурорската колегия на ВСС, там за първи път участват и избрани пряко от прокурорите и следователите наши колеги. Всички те застанаха с името си, с честта си, с професионалните си достойнства зад тази номинация. Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на Висшия съдебен съвет, докато отговорната и разумна позиция в една правова държава е всеки, съобразно своите правомощия, съблюдавайки разделението на властите да защити своето мнение", посочи той.

За понеделник следобед е организиран и нов протест срещу избора на Иван Гешев за ръководител на държавното обвинение. Организаторите от "Правосъдие за всеки" настояват президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването му и да сезира Конституционния съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
За първи път
|
нерегистриран
19 ноември 2019, 22:13
4
0
чета подобни глупотевини....
5
RRR
|
нерегистриран
18 ноември 2019, 21:32
5
-1
Имам усещането за дежа вю.Все едно е 10.11.1989-а - всякаква пяна изплува с мераци и клакиране.Не спряха да ближат.
4
|
нерегистриран
18 ноември 2019, 17:54
7
-4
Браво Николов, ти си един много умен прокурор от тия дето си скъсаха задниците да си изберат най-най-на-най за Главен, а Президента е един много неразбиращ летец, дето нищо не отбира от Конституция, закони и общестествен интерес и ви пречи да направите държавата на милиционерско-прокурорски маймунарник! Успокой се, който трябва е забелязъл усърдието и мерака ти за окръжен на Плевен
1
Рапорт
|
нерегистриран
18 ноември 2019, 10:07
11
-6
Рапорт даден - рапорт приет!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно