ВКС възрази срещу промените в ЗСВ за кариерните бонуси на кадровиците
Предлаганата допълнително промяна отново показва конюнктурното отношение към проблемите на съдебната система и тенденциозно несъобразяване със становището на върховните съдии за изменения в устройствения ú закон, смятат върховните съдии
ВКС възрази срещу промените в ЗСВ за кариерните бонуси на кадровиците

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) прие становище относно предложението за изменение в приетия на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), което касае въвеждането на т.нар. "кариерни бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), след изтичането на мандата им, съобщиха от съда. Становището на върховните съдии е било прието с 63 гласа "за" и 0 "против"

Според предложението на депутатите между двете четения на законопроекта, в ЗСВ трябва да се запише възможност за кадровиците при изтичане на мандата или при предсрочното му прекратяване на основание чл. 130, ал. 8, т. 1 от Конституцията, да бъдат възстановявани на длъжност в органите на съдебната власт с една степен по-висока от заеманата преди избора им.

Според Пленума на ВКС обаче подобна възможност представлява "извънредна привилегия, несъвместима с принципите на една демократична и правова държава, изискващи тя да е обществено необходима и социално оправдана".

"Предлаганата допълнително промяна, отново показваща конюнктурното отношение към проблемите на съдебната система и тенденциозно несъобразяване становището на върховните съдии за изменения в устройствения ú закон, накърняващи престижа на съдебната власт, е в пълно несъответствие и с прогласените в мотивите към настоящия законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт цели за максимално отстояване принцип за независимост на съдиите, прокурорите и следователите при контрола над дейността им", пише в становището на върховните съдии.

Пленумът на ВКС стига и по-далеч и дори определя предложението като "лишено от разумна правна обосновка", като смята, че то нарушава баланса за справедливост сред магистратската общност и действа демотивиращо, като поставя под съмнение персоналната независимост на привилегированите – предходна и бъдеща. "В същността си така предлаганото наградно удостояване на членовете на ВСС с възстановяване на длъжност със степен по-висока от заеманата преди избора се явява и заобикаляне на основополагащия, за всяка демократична държава, принцип на разделение на властите, прогласен от Конституцията. Осигуряващо непрозрачен кариерен растеж и на избраните от парламентарната квота членове на ВСС, различен от установеното към този момент за всички магистрати конкурсно начало, визираното поощрение позволява пряко вмешателство на политическата класа при формиране персоналния състав на всички органи на съдебната власт и посяга на независимостта ú, какъвто не е смисълът, разумът и целта на чл. 130, ал. 3, във вр. с чл. 130а, ал. 3 и ал. 4 от Конституцията", пишат още върховните съдии.

Пленумът на ВКС счита за изцяло "неприемливи и неприсъщи" на законодателната власт на държава от ЕС мотивите на законодателно предложение и поради следното:

1. Висококвалифицираните съдии, прокурори и следователи, всякога ноторни в магистратската общност, не се нуждаят от привилегирован кариерен бонус, който различаващ се по обективни критерии от приетия модел за кариерно развитие на магистрати, води до игнориране и обезличаване на доказаните им високи професионални качества.

2. Като коректив на доброволно и временно отнетата им възможност за кариерно израстване изборните членове на ВСС, както многократно Пленумът на ВКС е подчертавал, че получават най-високите възнаграждения в съдебната система – тези на председател на Върховен съд и на главен прокурор, но без да изпълняват техните конституционни и законови функции. Участват и в редица проекти, финансирани или съфинансирани от ЕС, за което свое участие получават съответното, значително по размер, възнаграждение. На идващите от друго населено място изборни членове на ВСС, за разлика от всички останали магистрати, се предоставят и безплатни квартири.

3. Изборните членове на ВСС през времетраене на 5-годишния им мандат престават да бъдат магистрати и не правораздават. Като членове на орган, призван по Конституция да администрира съдебната власт през този период от време те не повишават професионалната си квалификация и за разлика  от  съпоставяните  в  предложението  съдебни   инспектори, чийто "кариерен бонус" също беше отречен от съдиите от Върховния касационен съд като неприемлив, не извършват планови ревизии на съдилищата и нямат задължение да следят формираната задължителна съдебна практика.

Според върховните съдии, освен, че с начина на въвеждането му, замисленият "кариерен бонус" пряко посяга на независимостта на съдебната власт и "генерира напрежение в магистратските среди, той би довел и крайно негативни последици за качеството на правораздаване, поставяйки на по-високите нива в съдебната йерархия магистрати без необходимата обективна атестационна оценка на техните професионални качества към момента на възстановяването".

Пленумът на ВКС отчита още и факта, че предложеното изменение на ЗСВ не е било подложено и за обсъждане от магистратската общност.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
ГейШеф
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 20:23
9
-2
До коментар [#14] от "нерегистриран":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Кояджиков и всички, които гласуваха за Гешев ще получат кариерен бонус - катаджии към сектор "Пътна полиция" в което си изберат ОД на МВР в страната. Никакви други бонуси за тези тарикати, макар че ония, които ги пратиха във ВСС от НС, ще се постараят да им ги осигурят. Дано да има предсрочни парламентарни избори, че да им развалят рахатлъка. Малко ли некадърници отидоха във ВКС, че с още да се пълни?
14
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 17:43
4
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
съдия от много години
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 13:45
11
-10
Браво на № 10.Помним доста отдавна и знаем кой, кога и как се качи във ВКС.Против бонусите съм,против заплатите им на ВСС съм, но ВКС, воглаве с председателя си най-малко имат къквото и да е право да се произнасят по този въпрос
12
Кисело е гроздето
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 13:05
8
-8
Тъпотията на хейтърите, такива ги ражда. Във ВСС районни съдии няма. Като запълнят чрез бонуси свободните места във върховните и апелативните съдилища и прокуратури, за тези, дето ревете от конкурсите и достъп до конкурси няма да има.
11
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 13:03
18
-3
Който ще се връща там, откъдето е излязъл, да си се връща на същата позиция! Откъде - накъде ще се повишават, като не са минали атестиране, като останалите? Какви са тия привилегии, основани на лично положение и заемана предходна длъжност?
10
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 09:32
22
-11
До коментар [#8] от "магистрат":
Браво на върховните съдии!!!
По принцип съм против кариерните бонуси , но какво да кажем за "бонусите" , които се раздават по линия на ССБ ? Очевидно във ВКС се изживяват като масонска ложа , в която можеш да влезеш само след години на лицемерие , подмазване и активна партийна работа . Примерите са толкова много , че се чудя дали да съм гей , член на ССБ , стара мома или нещо от сорта....
9
гост
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 08:42
17
-4
Една простичка истина - кучето си пази кокала. Конкурсно начало? Ха, ха, ха.
8
магистрат
|
нерегистриран
06 ноември 2019, 01:07
26
-15
Браво на върховните съдии!!!
7
ГейШеф
|
нерегистриран
05 ноември 2019, 22:26
25
-14
До коментар [#6] от "нерегистриран":
ВКС много се притесняват някой да не кадрува вместо тях, щото с плахият опит на този съвет да разбута картите на някои масонски ложи във ВКС при кадруването, което те изцяло правят и без срам нареждат свои хора, дори и жалкият брой членове на СК, които могат да се възползват от кадровия бонус, им се свижда. Така де, как ще допуснат някой, който не им е задължен, да се „качи“ в по-горна инстанция.
Кой ли се е затъжил за членовете на СК на ВСС? Какво направиха те за съдиите? На всичкото отгоре гласуваха за Гешев с прокурорите... Презрени са от всички в системата. Т.е. изводът е, че членовете на ВСС, които искат кариерни бонуси или роднините им, си пишете тук в темата. Няма кой друг да го направи. Засрамете се!!!
6
|
нерегистриран
05 ноември 2019, 21:25
19
-27
ВКС много се притесняват някой да не кадрува вместо тях, щото с плахият опит на този съвет да разбута картите на някои масонски ложи във ВКС при кадруването, което те изцяло правят и без срам нареждат свои хора, дори и жалкият брой членове на СК, които могат да се възползват от кадровия бонус, им се свижда. Така де, как ще допуснат някой, който не им е задължен, да се „качи“ в по-горна инстанция.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно