В Деня на отворените врати в Апелативна прокуратура - София
Студенти по право питат обвинители - кои качества са най-важни за един магистрат
Бъдещите юристи са се запознали с йерархията в държавното обвинение, проблематичните аспекти при квалификацията на престъпните деяния и принципа за случайно разпределение на делата
Студенти по право питат обвинители - кои качества са най-важни за един магистрат

Студенти гостуваха на Апелативна прокуратура-София, снимки:ПРБ

Студенти - четвъртокурсници от департамент "Право" в Нов български университет посетиха Деня на отворените врати, организиран от Софийска апелативна прокуратура в четвъртък. Събитието бе под надслов "Открито за съдебната власт", съобщиха от държавното обвинение.

Бъдещите юристи и преподавателят им гл.ас. д-р Ралица Костадинова са били приветствани от Албена Вутова, и.ф. административен ръководител на САП, която ги е запознала със структурата и организацията на апелативния район. На студентите са били обяснени правомощията и компетентността на различните по степен прокуратури.

Конкретни аспекти в дейността на Апелативна прокуратура - София са били представени от Красимира Филипова, заместник административен ръководител в САП. Тя е разказала в какво се състои инстанционния и служебен контрол, упражняван от въззивната инстанция, произнасянето по преписки, решени от по-ниските по степен прокуратури, подготовката за участие в съдебни заседания по дела в Апелативния съд.

Своя опит от работата са споделили и прокурорските помощници в Софийска апелативна прокуратура - Мария Герджикова и Стефка Пелтекова. Те са запознали студентите с изискванията за конкурсите, както за младши магистрати, така и за съдебни и прокурорски помощници в органите на съдебната власт.

Студентите са зададали и въпроси на прокурорите, свързани с йерархията в системата на държавното обвинение, проблематичните аспекти при квалификацията на престъпните деяния, принципа за случайно разпределение на делата. Младежите са се интересували и кои качества са най-важни за един магистрат. В отговор към бъдещите юристи, говорителят на САП - прокурор Искра Колева е обърнала внимание върху изключителната значимост на дейността на магистратите, която е свързана с отговорност и професионализъм в работата.

Сред гостите на Софийска апелативна прокуратура в Деня на отворените врати са били и студенти от III курс в Университета за национално и световно стопанство, заедно с преподавателя им гл.ас. д-р Петя Митрева. По време на дискусионната част от срещата им с прокурорите, те са проявили интерес към различните аспекти в работата на магистратите, питали са за практични съвети, свързани с кариерното израстване.

За поредна година сред активните участници в Деня на отворените врати в Апелативна прокуратура - София са именно студенти от правните факултети на висшите учебни заведения в столицата, което се превърна в традиция. Целта на инициативата е да допринесе за обогатяване на правната им култура, повишаване информираността и общественото доверие към работата на органите на съдебната власт.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 15:34
4
0
А обвинителите какъв отговор са дали на това питане?
8
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 09:43
4
-1
Студенти по право питат обвинители..... Според мен по подходящ избор тези студенти не можеха да направят. Уцелиха в десетката... по питане. То това е все едно агнето да пита вълка какво е справедливост и правилно ли е да се изяждат агнетата...
7
|
нерегистриран
13 октомври 2019, 21:30
5
-1
Да не забравяш никога кой ти е помогнал да бъдеш инсталиран в системата. Един ден, рано или късно ще се наложи да върнеш услугата.

Да бъдеш винаги лоялен и верен към мевере-то, и да не забравяш, че парадът в прокуратурата се командва от мевере, при пребит гражданин от мевере служител да пращаш на съд пребития.
6
*******
|
нерегистриран
13 октомври 2019, 16:33
4
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
Красьо Черничкия
|
нерегистриран
12 октомври 2019, 08:31
11
-1
Да ползват жокер "Обади се на приятел".
4
Борнео
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 20:54
15
-1
Грешен въпрос.Не кое, а #КОЙ.
3
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 20:50
9
-2
До коментар [#2] от "бау бау":
намерили кого да питат...
как кои - ако иска да се харесва на властта, да може да разтваря задните си бузи?
2
бау бау
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 20:30
13
-1
намерили кого да питат...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно