Ученици питат съдии от ВКС дали са произнасяли присъди, за които съжаляват
Дванадесетокласници от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика посетиха Върховния съд в Деня на отворените врати
Ученици питат съдии от ВКС дали са произнасяли присъди, за които съжаляват

Дванадесетокласници гостуваха на ВКС в Деня на отворените врати, снимка:ВКС

Ученици от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика посетиха  Върховния касационен съд (ВКС) в Деня на отворените, който се проведе на 4 октомври, съобщиха от съда.

В зала "Тържествена" на Съдебната палата те са разговаряли за съдебната система в България и за видовете дела, които се разглеждат от ВКС, с председателя на съда Лозан Панов и със съдиите Мими Фурнаджиева от Гражданската колегия и Даниела Атанасова от Наказателната колегия. Въпросите, които са заинтригували учениците, са били свързани с обхвата на имунитета на съдиите, дали върховните съдии се назначават с конкурс или ги издигат по заслуги в службата, кой и как определя съдебните състави по отделните дела, съдиите във ВКС дали се интересуват от осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека, дали след като е излязло решение/присъда на последна инстанция, може делото да се възобнови.

Магистратите ВКС са отговорили и на въпросите вярно ли е, че една част от съдиите са членове на масонски организации и се съобразяват с решенията на членове на съответната масонска ложа, дали се влияят съдиите от статии и медийни публикации, както и дали се притесняват за сигурността си, особено ако разглеждат дела с т. нар. мафиоти.

Сред другите питания на гимназистите към съдиите са били: кое е най-хубавото в тяхната професия, защо толкова често се менят законите в България и как това влияе на съдиите, дали статутът, свързан с независимостта на съдиите, ограничава контактите им и общуването с хората, какъв тип срещи в делничното си общуване се пазят да провеждат, дали има случай на произнесени от тях присъда или решение, за което съжаляват човешки.

В рамките на деня на отворените врати учениците са се запознали с историята на Съдебната палата в София, която е паметник на културата, научили са подробности за строителството, архитектурата и произведенията на изкуството в храма на Темида.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
07 октомври 2019, 16:35
0
0
А-а, питайте за това адвокатите, съдиите няма да си кажат...
2
Читател
|
нерегистриран
07 октомври 2019, 09:16
2
-2
"Правен Свят",публикувайте не само общо за въпросите на учениците,но и отговорите на съдиите,които са също от огр.значение на читателите Ви???
1
|
нерегистриран
04 октомври 2019, 15:23
14
-7
Продуктово позициониране на председателя и две активистки на ССБ. ВКС не е и разбрал, че има такъв ден.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно