Красимир Кънев, БХК: Не се чувствам заплашен, но изтормозен
"Заплашен от заличаване не се чувствам, защото това е решение на съда. Но се чувствам, както и всички мои сътрудници, изтормозен. Това не е първият акт на ВМРО в тази насока". Това каза пред БНР председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев.
 
ВМРО поиска от главния прокурор да прекрати дейността на БХК заради недопустима намеса в съдебната система на България, съобщиха от пресцентъра на партията. Заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки и депутатът в 44-тото Народно събрание и член на Националното ръководство на Организацията Александър Сиди са внесли сигнал до главния прокурор с искане регистрацията на БХК да бъде прекратена. В сигнала се твърди, че БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност. Като най-скандалната дейност от ВМРО определят организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман.
 
В интервюто Красимир Кънев уточни: "През октомври 2017 г. от ВМРО писаха до главния прокурор с искане лично мен да ме разследват за вредителство. И през 2014 г. писаха до НАП да ни разследват за финансови злоупотреби. Изобщо това е една линия на тормоз. Тя сега идва от българското правителство, те са част от българското правителство. Ние тълкуваме това действие на ВМРО като правителствен тормоз и като една поредна атака срещу независимия съд". 
 
Кънев каза още: "Това е преднамерена спекулация, чиято цел е от една страна да очерни такива организации като БХК, но по-далеч отиващата цел е да очерни организации като Съюза на съдиите в България и изобщо реформаторите съдии. Няма никакво съмнение в тази работа. Това, което ние сме направили по това дело, сме го направили по стотици други дела".
 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
01 октомври 2019, 10:15
2
-1
Всичко стана ясно: този сложи знак на равенство между БХК и ССБ. И двете организации били реформатори на съдебната власт. Очевидно е, че има и друга прилика, в цветовете на дъгата и в еди какви си паради по софийските улици.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно