Между 50 и 100 хил. евро за бъбрек вземали трафиканти
Между 50 хил. и 100 хил. евро плащали близките на нуждаещи се от бъбречна трансплантация на групата за трафик на органи, която беше задържана на 10 септември. Срещу трима мъже и една жена са повдигнати обвинения, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.
 
"Схемата е била следната: имало е двама души, които са организирали дейността на групата, като са свързвали донори с клиенти. Останалите участници са се занимавали с директното набиране на хора", обясни Петров. Разкриването на групата е било сложно, защото нямало недоволни от нея – нито от донорите, нито от реципиентите, допълни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Шефовете на групата осигурявали международните паспорти на донорите – истински и неистински. Истинският се е използвал за минаване на границата, а фалшивите са били представяни на служителите в турската болница, където се извършвали трансплантациите, но лекарите не знаели за аферата.
 
На донора се е заплащало между 5 и 7 хил.евро едва след извършване на самата операция. Донорите са били набирани от софийските квартали "Факултета", "Филиповци" и "Орландовци". До момента са установени петима донори и петима реципиенти. "Имало е готовност за още двама нуждаещи се от трансплантация и трима донори", каза зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев. При задържането на ръководителите на организираната престъпна група на ГКПП "Капитан Андреево" в лекия автомобил били установени донорът, както и лицето, което се е нуждаело от донор, заедно с неговата съпруга. Извършено е претърсване на автомобила, като били иззети два неистински международни паспорта.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно