По повод разкритията за шпионаж
София между Москва и Вашингтон
Посолството на САЩ подкрепи действията на българските власти, руското външно министерство иска обяснения
София между Москва и Вашингтон
Русия изпрати искане до българското Министерство на външните работи за установяване на причината за задържането на трима членове на движение "Русофили" - председателя на организацията Николай Малинов, неговия заместник Милен Чакъров и секретаря Юрий Борисов, заяви за руския вестник "Известия" ръководителят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов.
 
Според него "нападението над приятелите на Русия в България" може да бъде свързано с изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на републиката от нацистите. Възможно е това да са части от една антируска кампания, предположи сенаторът. Руското посолство заяви пред "Известия", че наблюдават ситуацията, но сред задържаните няма руски граждани.
 
В редица медийни съобщения се появи информацията, че Юрий Борисов има руско гражданство. Руското посолство в София обаче заяви пред "Известия", че нямат такава информация. "Няма официална позиция на руското посолство по този въпрос. Не сме получили никакви искания от Юрий Борисов да му предоставим помощ, тъй като задържаният е български гражданин", каза дипломатическата мисия. Те обаче отбелязаха, че внимателно наблюдават ситуацията.
 
Константин Косачов заяви пред "Известия", че Москва е загрижена за действията на българските власти. Но е рано да се правят изводи, тъй като подробностите все още не са ясни. "Все още не сме наясно какви искове се предявяват срещу задържаните, така че не бих бързал да изграждам някакви логични, камо ли юридически заключения по отношение на България", каза сенаторът. "Необходимо е време, за да разберем по-добре подробностите за случващото се. Ние направихме справки чрез Министерството на външните работи на страната, очакваме да получим по-подробна информация за задържанията. След това ще решим за по-нататъшни стъпки", допълни Косачов.
 
"Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние". Това се казва в официално изявление на посолството на Вашингтон в София, което междувременно бе публикувано на сайта на мисията и в официалната страница във Фейсбук. Позицията на американските дипломати е по повод арестите на членове на Национално движение "Русофили".

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно