Британският премиер може да игнорира закони, блокиращи Брекзит без сделка
Майкъл Гоув, министър в кабинета на Борис Джонсън, отговарящ за подготовката на страната за Брекзит без сделка, сигнализира, че премиерът е готов да игнорира закони, блокиращи Брекзит без споразумение в предстоящата битка с парламента. Министърът, цитиран от британския вестник The Times, предположи, че съществуващото законодателство може да отмени всички опити на депутатите да наложат поредното забавяне на излизането на Великобритания.
 
След като правителството повиши залозите в предстоящата конфронтация с депутатите, включително "бунтовници" от Консервативната партия, "Брекзитиърите" заплашиха да предизвикат Джон Беркоу на следващите избори, за да го накажат заради пристрастието му към противниците на Брекзит. Председателят прекъсна почивката си в Турция миналата седмица, за да осъди планираното разпускане на парламента за пет седмици като "конституционно безобразие".
 
Многократно питан дали правителството ще се съобрази с евентуален закон недопускащ Брекзит без споразумение, Гоув каза: "Нека да видим какво казва законодателството. Ще чакам да видя какво законодателство може да се опита да предложи опозицията." Майкъл Гоув добави: "За мен най-важното е да се има предвид, че всъщност вече имаме законодателство, за което е гласувало преобладаващото мнозинство депутати. Вече имаме Закон за оттегляне на ЕС, вече имаме известието по член 50, процесът, по който напускаме ЕС."
 
Сър Киър Стармър, министърът за Брекзит в сянка, каза, че позицията на Гоув е "спираща дъха". Той написа в социалната мрежа "Туитър": "Министрите да не потвърдят, че това правителство ще приеме и спазва законно прието законодателство, е спиращо дъха. Премиерът трябва да направи изявление по този въпрос. Никое правителство не стои над закона."
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно