Европейският съд за правата на човека осъжда Русия за смъртта на Магнитски
Европейският съд по правата на човека осъди Русия за "многобройни нарушения" срещу Сергей Магнитски, счетоводител, борещ се с корупцията, който почина в ареста, докато чакаше процес през 2009 г. Съдът определи, че Магнитски е бил малтретиран и му е отказана медицинска помощ в затвора след ареста му заради предполагаемо укриване на данъци.
 
На Сергей Магнитски е кръстен закон, който беше приет в Съединените щати през 2012 г. Законът "Магнитски" предвижда забрани за пътуване и замразяване на активи на служители, замесени убийства или мъчения.
 
Според доклада, силната и емоционална реакция на Владимир Путин срещу закона "Магнитски" показва, че мерки като тази въздействат на Кремъл. Докладът призовава също така световните лидери да надигат глас по-често и да привличат вниманието на обществото към състоянието на човешките права в Русия.
 
Москва в миналото е защитавала състоянието на човешките права в страната с твърдението, че схващането за тях е различно в Русия и на Запад, като в същото време напада Съединените щати, че и те държат политически затворници. Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване от края на април 2019 г. Броят им е значително по-висок в сравнение с предишните няколко години, след като президента Владимир Путин разпореди по-строги мерки срещу предполагаеми заплахи.
 
Бившият министър на правосъдието на Канада Ървин Котлър, който сега работи за група за защита на човешките права, която участва в изследването казва, че в Русия често се наблюдава "криминализиране на ежедневието", както и насочване срещу политически и обществени лидери, чрез закони подготвени, за да вкарат "нежелани организации" в черни списъци. "Това, което се случва е, че всички тези, които са виждани като противници на режима, дори в най-общи рамки, се оказват ответници по изфабрикувани обвинения", казва Котлър.
 
Заедно с политическата опозиция, властта в Русия се насочва и срещу лидери на религиозни групи и етнически малцинства. Също така срещу защитници на правата на хомосексуалните, журналисти и особено украински активисти, в светлината на руското анексиране на Кримския полуостров. Котлър отдава атаките срещу дисидентите в Русия и други авторитарни общества, на безнаказаността, на която се радват ръководителите им на международната сцена.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно