Мафията с приходи колкото БВП на България или Хърватия

През 2010 година Доменико Опедисано често може да бъде забелязан да кара с триколката си плодове към пазара в градчето Росано в Южна Италия, съобщава Си Ен Ен. Но едва ли някой е предполагал, че 80-годишният мъж има и друга длъжност – той е "председателят на борда" на най-влиятелната италианска мафиотска групировка Ндрагета. 

През изминалата седмица полицейските служби на четири европейски държави извършиха координирани операции срещу огромната империя на Ндрагета, която пере пари и се занимава с трафик на наркотици. Арестувани бяха 90 души. Органите на реда описват "Операция Полино" – подготвяна през последните две години – като "решителен удар срещу една от най-влиятелните италиански криминални мрежи в света".

Акцията бе проведена само ден след като предполагаемият "кръстник" на сицилианската мафия, известна като Коза Ностра, бе арестуван заедно с още 46 членове на мафията в Палермо по обвинения в участието в организирана престъпна група. 

Но Опедисано, който в момента е в затвора, след като бе арестуван преди 8 години, не е особено впечатлен. Ндрагета е мишена на полицейски акции и дори на санкции от страна на Финансовото министерство на САЩ през последното десетилетие. И въпреки това все още доминира в търговията с кокаин и успява да поддържа стабилни връзки с организирани престъпни групировки в Латинска Америка, Ню Йорк, Турция и Албания. 

Според анализатори приходите на мафията са около 60 милиарда долара на година – почти колкото е БВП на държави като Хърватия или България. А вероятно престъпната групировка контролира около 80 процента от кокаина, влизащ в Европа. 

В началото на 90-те години на миналия век властите предприеха масирани операции срещу Коза Ностра в Сицилия след убийството на двама ключови прокурори – Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Това едновременно отслаби значително сицилианската мафия и успя да консолидира огромни ресурси за силите на реда. 

Ндрагета видя възможност. Тя не афишираше себе си публично, но постепенно успя да разшири дейността си от своята крепост в планинските селца на Калабрия в южната част на Италия. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно