Международна конференция "Основни предизвикателства и тенденции при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг"
У нас все още има вечни длъжници
Няма механизъм, чрез който физическите лица, изпаднали в затруднение, да започнат живота си на чисто, заяви организаторът на събитието - евродепутатът Емил Радев
У нас все още има вечни длъжници

Министърът на правосъдието Цецка Цачева откри тази сутрин във Варна международна конференция на тема: "Основни предизвикателства и тенденции при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг", съобщиха от пресслужбата на Апелативния съд във Варна.

Форумът е организиран от евродепутата Емил Радев като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Конференцията представя актуалното състояние на законодателството в областта на производствата по несъстоятелност, преструктурирането на предприятията и освобождаването от дълг. На събитието присъстваха високопоставени експерти в областта на несъстоятелността от Европейската комисия и Европейския парламент, лектори и близо 90 участници от държави членки на ЕС, в т.ч. и от България.

"У нас все още има вечни длъжници и няма механизъм, чрез който физическите лица, изпаднали в затруднение, да започнат живота си на чисто, да занулят или разсрочат семейните си задължения, а не да им се начисляват наказателни лихви години наред и дългът им да набъбва в двоен или троен размер, без шанс да бъде изплатен някога. Прилагането на процедурите, разбира се, трябва да е свързано и с определени рестрикции – например 10 години да не можеш да теглиш нов кредит или да бъдеш управител на фирма", заяви, след форума Емил Радев, пред в-к "24 часа".

Според него тенденцията в Европа е да се създаде регламент, вместо да се ликвидират, да разпродават имуществото си и да закриват работни места, малките и средни предприятия да получат шанс за оздравяване и разсрочване на дълговете си, така че да запазят служителите си и доходите им.

"На практика различията в националните процедури по несъстоятелност могат да направят защитата на интересите на компаниите скъпоструваща и продължителна, затруднявайки функционирането на общия пазар", категоричен бе евродепутатът и подчерта необходимостта от хармонизиране на правилата в сферата на несъстоятелността.

Той подчерта още, че в момента се разработват правила за директива, с евентуалното въвеждането на която ще бъде направена голяма крачка напред, като се разшири приложното й поле и се включат предприемачите – физически лица. Това означава, че свободните професии, земеделските производители, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители и др. ще могат да се възползват от процедурите по несъстоятелност и да обявяват фалит. "Следващата стъпка е да се въведе и потребителската несъстоятелност в пълния й вид. Така чрез европейските механизми ще се постигне и промяната в България", обясни евродепутатът. Той припомни, че страната ни е единствената в ЕС, в която няма регламент за частния фалит.

Сред лекторите в панела "Как превантивните процедури за преструктуриране да действат за малките и за средните предприятия", който се проведе в рамките на днешния форум бе и председателят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян. Темата на нейната презентация бе "Предизвикателствата за държавите – членки на ЕС без традиции в превантивното преструктуриране".

Другите лектори от тази част на международната конференция бяха Пия Маккърджи – практикуващ юрист по казусите за несъстоятелност в Дания и Даниел Фриц, който представи немската гледна точка по темата. В следбедните часове лектор по темата ще бъде и Дияна Митева - съдия от Търговско отделение на Окръжен съд – Варна.

В рамките на конференцията ще бъдат разгледани възможностите за въвеждане на разпоредби в българското законодателство относно потребителската несъстоятелност.

Събитието се провежда в контекста на общоевропейската инициатива за приемане на нова директива за преструктуриране и даване на втори шанс на предприемачите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
У нас всички са вечни длъжници
|
нерегистриран
19 май 2018, 21:53
8
-1
Спечелил един 1 000 000 от тотото.
Питали го:
- К'во ша пра'ите с толкова 'ного пари?
- Па ша си върна борчовете.
- Ами с другите к'во ша пра'ите?
- Епа другите ша чакат, еб*л съм ги…
5
до 3
|
нерегистриран
19 май 2018, 16:08
6
-3
Безплатен обяд ИМА,, и вземешиш ли пари съвсем законно можеш да не ги върнеш-чл 739 ал 2 ТЗ. 10 милиарда са откраднати около случая с КТБ-5 милиарда влогове, и още 5 милиарда отпуснати кредити на фирми. После фирмите кредитополучатели влязоха в процедура по несъстоятелност, и не върнаха нищо. Но парите не са изчезнали те са при фирмаджиите зад тези фирми.Друг пример фирмата Алма тур фалира, и не върна парите на кредиторите си-граждани платили заа екскурзии. Те изтърпяха последиците на длъжниковия фалит.


Преди много години пък фалира фирмата, която взе парите на граждани за да строи "град на ангелите" край Младост 4. Гражданите кредитори загубиха пари, и изтърпяха длъжниковия си фалит.

Оказва се,че гражданин, ако е кредитор търпи последици, ако длъжникът му- фирма фалира. Но обратното-гражданин да фалира, и изчисти дълга към фирма си не е възможно, и то само в България, навсякъде другаде в ЕС е възможно.
4
|
нерегистриран
19 май 2018, 11:50
6
-2
До коментар [#3] от "112":
Безплатен обяд няма - вземеш ли пари, трябва да ги върнеш.Ако това безумие се въведе, особено по нашите географски ширини, кредитирането ще се срине, а оттам - и икономиката (или каквото е останало от нея). Не трябва неща да се правят, само защото са модерни (като онзи, който станал веган, защото искал да направи нещо модерно със себе си, но го било страх да си завре краставица отзад).
Дяволът е в детайлите . Щом не се сринало кредитирането в САЩ и Западна Европа , където има личен фалит от столетия , няма да се срине и у нас . Истината е , че и банките трябва да носят отговорност за безумни кредити , които са отпуснали на някой физически лице . Никой няма полза от очевидни "вечни длъжници" , които водят жалко съществуване с десетилетия , крият се в сивата икономика и пр. , а парите няма как да ги върнат . Банките са си пресметнали рисковете , те никога не губят . Вижте им таксите , вижте им разликата в лихвите по депозитите и по кредитите . Банкерството си е лихварство , само че от хора с по-хубави костюми ;))
3
112
|
нерегистриран
19 май 2018, 11:38
6
-4
Безплатен обяд няма - вземеш ли пари, трябва да ги върнеш.Ако това безумие се въведе, особено по нашите географски ширини, кредитирането ще се срине, а оттам - и икономиката (или каквото е останало от нея). Не трябва неща да се правят, само защото са модерни (като онзи, който станал веган, защото искал да направи нещо модерно със себе си, но го било страх да си завре краставица отзад).
2
|
нерегистриран
19 май 2018, 09:41
5
-1
По принцип трябва да има несъстоятелност и на физически лица....но е много важно как точно ще се уреди в закона . Ако се разпише някаква тромава процедура , която да задръства съдилищата , ще настане пълна катастрофа - поне 30 % от народа е толкова беден , че и сега е в необявен фалит . Иначе по света личния фалит е предпоставка кредиторите да са по-отстъпчиви и склонни на спогодби с длъжниците .
1
|
нерегистриран
19 май 2018, 08:19
5
-2
Има, разбира се, като страна от третия и май четвъртия свят, България няма закон за фалита на физическите лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно