Промяна в ГПК, във връзка с връчването на съдебни книжа, искат кметове от област Велико Търново

Промяна в Гражданския процесуален кодекс искат от Сдружението на кметовете на кметства и кметски наместници на населени места в област Велико Търново. Това съобщи за Радио "Фокус" – Велико Търново председателят на Сдружението Христо Христов. Той посочи, че желанието им е да отпадне целият текст на чл. 42, в който е посочено, че "Връчването на съобщенията се извършва от служител на съда, по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка. Когато в мястото на връчването няма съдебно учреждение, връчването може да се извърши чрез общината или кметството".

По думите на Христов за това държавата не е делегирала никакви средства на общините. Съдът също не заплаща тези дейности. "Съгласни сме, ако се касае за Наказателния кодекс. В такъв случай не би било морално да искаме отпадане на това наше задължение, но виждате в какво време живеем и колко хора се съдят за щяло и не щяло. Да не говорим за преписките на съдия-изпълнителите. Една продажба на един имот понякога върви с години и към всеки един търг, който се назначава, вървят по няколко писма за обявяване и за връчване на лицето, което е едно огромно бреме за екипа на кметствата", допълни председателят на Сдружението. Той припомни, че има промени в закона по отношение на връчването на съобщенията, които допълнително утежняват процеса.

"Това е ужасно бюрократично в административен порядък бреме, което всъщност се заплаща от данъкоплатеца. Нали се сещате, че основната задача на кмета на населено място и на екипа на кметството е да работят така, че да подобрят качеството на живот на хората, а то се стигна до там, че не ни остава време за истинската същност на работата ни", посочи Христов.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно