Никой от стария съдебен съвет не посмя да си тръгне с бонус

Нито един от бившите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) не си е поискал бонуса за напускане на кадровия орган, който самите те си измислиха по време на мандата си. Това става ясно от отговора на съвета, получен от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

През март пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в инспектората към него, е магистратски. Така отвори вратата кадровици и инспектори, включително бивши, да искат щедри обезщетения при напускането си - максимумът е 20 брутни заплати. На 13 септември тогавашният представляващ ВСС Димитър Узунов възложи на главния секретар на съвета да се събере информацията, свързана с определяне размера на обезщетението на всеки член на кадровия орган, да се подготвят заповедите и парите да бъдат платени до 3 октомври, когато изтичаше мандатът на предходния състав на съвета.

В мандата на миналия съвет по негова инициатива парламентът изравни заплатите на членовете му с тези на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. В момента в зависимост от добавките за стаж членовете на съвета вземат между 5500 лв. и 7500 лв.

Според Закона за съдебната власт при освобождаване от магистратите с над 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат в органите на съдебната власт, но не повече от 20. 

НОВО АМПЛОА

Четирима от съдиите и двама от прокурорите, които бяха членове на предишния съвет, обаче се възползваха от кариерния бонус, отпуснат им от депутатите, и избраха да се върнат на нови места в системата. Милка Итова и Каролина Неделчева започнаха работа в Административния съд-София област, Даниела Костова - в Специализирания наказателен съд, а Галя Георгиева - в Апелативния специализиран съд. Иначе Итова трябваше да се върне в Софийския градски съд, който е доста по-натоварен от административния. Костова и Неделчева - в Окръжния съд във Варна, а Георгиева - в Апелативния съд в Пловдив. Елка Атанасова поиска да стане съдия в натоварения Административен съд София-град, вместо да се върне в Окръжната прокуратурата в Благоевград. Магдалена Лазарова не поиска да се върне в Апелативната прокуратура в София, а стана апелативен спецсъдия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
типично
|
нерегистриран
23 октомври 2017, 12:03
2
0
То това е проблемът в нашата мила социалистическа Родина - имаш някакво право на хартия, ама не смееш да си го получиш.
Напр. гражданите имаха право да направят митинг примерно през 1977г. и да поискат оставката на Тато, ама не смееха.
Извод: За изминалите 40 години нищо не се е променило и Демокрацията още не се е наканила да тръгне към България, камо ли да е дошла през 1989г., както твърдят някои!
1
Ало, ало
|
нерегистриран
23 октомври 2017, 10:55
3
0
засега!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно