Като вносител на кандидатурата му за председател на ВКС
Галя Георгиева поиска Лозан Панов да обясни как управлява администрацията в съда
Галя Георгиева поиска Лозан Панов да обясни как управлява администрацията в съда

Като един от вносителите на предложението за избор на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, членът на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева поиска отговори от него за управлението на администрацията в органа.

Изтъкнатият от Георгиева аргумент беше по повод внесено от нея и от колежката ѝ Светла Петкова предложение Панов да бъде изслушан във връзка с констатации в одитен доклад, приет от Пленума на ВСС от 27 юли т.г. Одитът бе възложен, след като преди няколко месеца служители от ВКС се оплакаха от начина, по който се съкращава администрацията в съда и се назначават нови хора. През лятото кадровиците приеха без дебат одитния доклад, в който бяха отправени препоръки към председателя на ВКС, както и бяха приложени възражения на Панов по отношение на някои изводи.

От докладването на днешната точка, стана ясно, че Галя Георгиева и Светла Петкова са отправили три въпроса към шефа на ВКС във връзка с предприетите мерки и констатации в одитния доклад.

Членовете на ВСС обаче отделиха повече време в спорове дали са компетентни да искат обяснения на Лозан Панов.

Юлия Ковачева напомни, че одитният доклад вече е приет от ВСС и няма какво да се връщат назад, по-добре е да се съсредоточат върху по-важни теми от дневния ред.

Соня Найденова изрази същата позиция. А Галина Карагьозова добави, че ВСС не е компетентен да разглежда този въпрос. "Не сме компетентни да се произнесем по така направеното искане. Всички тези неща трябваше да бъдат повдигнати на 27 юли, когато целият доклад, заедно с възражението на г-н Панов беше приет. Не виждам какъв дебат да има сега", заяви Карагьозова.

Галя Георгиева възрази - за разлика от Карагьозова, била един от вносителите на предложението за избор на Лозан Панов за председател на ВКС. И затова настоя да получи отговор на някои въпроси, като например какви мерки е предприел за отстраняване на констатираните нередности, как ще гарантира назначаването на добре подготвени служители и т.н.

Председателят на ВКС обясни, че с писмо до Комисията "Съдебна администрация" от 12 септември подробно е описал всички мерки, срокове и отговорни лица. Заяви, че са проведени конкурсни процедури за назначаване на началник кабинет и ръководители на отделите "Човешки ресурси", "Счетоводство" и т.н. Обяви, че спазва нормативната уредба - ЗСВ, правилника за администрация на ВКС и актовете на ВСС, вътрешни правила и т.н., а при необходимост те ще бъдат актуализирани.

На въпроса колко са икономиите във ВКС след преструктуриране на администрацията, Панов обясни, че на база на функционалния анализ, изготвен в съда, са съкратени 12 бройки. Месечната икономия е размер на 32 740 лева, а на годишна база - 393 000 лева.

Изказването си завърши с пожеланието този ВСС да направи отчет за петгодишния си мандат, същото да стори и Георги Колев.

По същество неговият своеобразен отчет не бе дискутиран.

Галина Карагьозова се възмути от изказването на колежката ѝ Галя Георгиева. "Г-жа Георгиева направи смущаващо изказване - аз съм един от предложителите на колегата Панов. Не може да не реагираме на подобен вид изказване, иска се, едва ли не, личен отчет, което се приема като личен ангажимент на избран административен ръководител към неговите предложители. В конкурсните процедури трябва да са водещи съвсем други неща и те са посочени в ЗСВ. Обстоятелството, че едва ли не г-н Панов дължи личен отчет на тези, които са го предложили, а може би и на тези, които са го избрали, е смущаващо и в противоречие с философията на ЗСВ", заяви Карагьозова.

Георгиева веднага ѝ отговори: "Като предложител, аз нося отговорност за това какво прави г-н Панов когато ръководител на ВКС и когато организира работата на администрацията. Г-н Панов знае, че не е давал никакви обещания, поне на мен. Нека да каже дали е давал на някого. Той многократно си е позволявал… забравих всички обидни изрази, с които е наричал този ВСС. Некоректно беше неговото изказване, когато нарече този ВСС "блато". Смешно е да се говори за ангажимент. Председателят на ВКС трябва да бъде пример на останалите административни ръководители по отношение на приложението на закона и управлението на администрацията".

А Лозан Панов добави: "Това за примера се отнася до всички, включително и за членове на ВСС".

На финала неговият отчет бе приет за сведение.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
*****************************
|
нерегистриран
15 септември 2017, 00:03
6
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
Do #4
|
нерегистриран
14 септември 2017, 23:53
4
0
Imay tarpenie parvata data na konkursa e 20.09 ! Posle.edni tapi sabesedvaniq koito opredelqt ,,visokoto,,IQ na vrazkarite .....i taka , cakay shte stane !
8
ot dans i koi ......
|
нерегистриран
14 септември 2017, 23:17
10
-1
Georgieva zashto ne poiska tolkova godini da razbere kak se upravlqva administraciyata v okrajen i raionen sad Plovdiv . Zashto ne pita kak vece 6-7 godini domakina na PRS raboti naznachen ot Hadjiev bez konkurs do den dneshen ,kak naznachi jena mu delovoditel ,kak naznachi i Kalibacev baldazata na tozi chovek Stefan Adamski ? Kak se naznachi za sadeben pomoshnik ot Kalibacev edna delovoditelka ot Asenovgrad dokarana v Plovdiv i edinstvena kandidatka za mqstoto? Kak se naznachi shofiora na Hadjiev koito e bratovched na jena mu , a bqha uvolneni sami roditeli na deca siraci za da osvobodqt mestata na ,,nashite hora,,da ne govorim i za okarajen sad che mnogo pisane trqbva .....ima i jalbi po vaprosa ,ama Georgieva tezi neshta ne q barkat ,tq ima porachka da se darli s Panov pak ako uspee i da go detronira shte mu zaeme mqstoto ......Galkeeee ,Gelke chep za zele ne stava ot teb ,ne se napavai ...!!
7
*******************************************************************************************
|
нерегистриран
14 септември 2017, 21:21
18
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
|
нерегистриран
14 септември 2017, 19:29
19
-3
До коментар [#1] от "нерегистриран":
Галя георгиева е вносител и на кандидатурата на Цацаров ,но там отчет не желае .Защо госпожата има двойни стандарти
Отчетите от него постъпват на друго място - ЦУМ.

Зависимости от кредитори и оркестри на които #КОЙ поръчва музиката?

5
ЦУМ Цацаров премества некадърника Митъо Влахов от ДАНС в шеф на "Защита на свидетели"
|
нерегистриран
14 септември 2017, 19:11
17
0
Човек на Писанчев и кръга КОЙ оглави бюрото за защита на свидетелите

Човек на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев от модела КОЙ оглави бюрото за защита на свидетелите. Димитър Влахов доскоро беше началник на дирекция „Корупция” в родното ФБР, но се махна веднага, след като се заговори, че ще се сформира независимо антикорупционно звено. Коментарите за новото назначение в службите за сигурност са свързани с това, че отново на възлова позиция е сложен човек на статуквото.


Преди няколко месеца медията ни разкри, че името на Влахов фигурира в тефтерчето на ромския престъпен бос Кирил Рашков- Цар Киро. Съдържанието му излезе на бял свят още през януари 2014 година, но всички споменати лица в него се направиха на „ударени”. Разследващите органи също подминаха с мълчание пиперливата информация.

Любопитното е, че на отделна страница , озаглавена „Спешни!”, са отбелязани имената на няколко служители на различни институции, сред които и това на Димитър Влахов. Преди да отиде в ДАНС, той е бил шеф на сектор „Борба с организираната престъпност” в Пловдив.Общоизвестна тайна е, че ракетоносител на Димитър Влахов е Писанчев , категорични са служителите. Именно той назначава Влахов за директор на ДАНС -Пловдив през септември 2013 г. Твърди се, че малко по-късно заради изричното настояване на главния прокурор Сотир Цацаров , е преместен в централната сграда на родното ФБР в София, като му връчват най-отговорния ресор „Корупция”. Агентите не изключват възможността това да е направено умишлено, за да може Цацаров във всеки един момент да знае какво работят службите по тази линя и кой е сложен на пангара . Не е известно какви точно професионални успехи е постигнал Димитър Влахов в борбата с корупцията, но "Прозрачност без граници" обяви, че България е най-корумпираната държава в Европа през 2016 година.Твърде любопитно се развиват нещата и около предишния шеф на бюрото за защита на свидетелите Калин Иванов. Наскоро сайт от terminal3.bg разкри, че специално за него е направен конкурс, за да заеме конкретен пост в Националната служба за охрана. По време на неговото управление, бюрото за защита беше разтресено от грандиозен скандал.Става дума за начинът, по който изненадващо свидетелят срещу групата за мокри поръчки „Килърите ” Пламен Лаков беше махнат от програмата. С това животът му беше изложен на опасност. Хора, близки до бандата веднага се възползваха от това и се свързаха с него, за да го убеждават да се откаже от показанията си. Разбра се, че служителите от бюрото за защита на свидетелите не намерили подход към Лаков и отношенията им се ограничили до взаимни скандали, подливане на вода и писане на доноси. На този етап не се съобщава каква е причината Калин Иванов да бъде тихомълком отстранен от поста. Кариерата му тръгна стремглаво нагоре, след като дълго време беше охрана на Бойко Борисов, докато беше кмет на София. След това се издигна и до зам .-директор на НСО.
4
|
нерегистриран
14 септември 2017, 17:22
37
0
Щерката на Галя Георгиева назначиха ли я за съдебен помощник при Жорката Колев?
3
|
нерегистриран
14 септември 2017, 16:40
26
-1
Компетентен е този КОЙто разглежда състоянието на администрацията на прокуратурата и многократно увеличената администрация на цацаров
2
|
нерегистриран
14 септември 2017, 15:57
14
-24
А Галина Карагьозова добави, че ВСС не е компетентен да разглежда този въпрос.

А кой е компетентен да разглежда този въпрос? Кръгът "Капитал", "Правосъдие за всеки", "Да, България", "Нова република", президента, арменския поп, Бог .... ?
1
|
нерегистриран
14 септември 2017, 13:20
50
-7
Галя георгиева е вносител и на кандидатурата на Цацаров ,но там отчет не желае .Защо госпожата има двойни стандарти
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно