Обновена  14 сеп 07:52
Изненада! Президентът намекна, че може да не подпише указа за новия шеф на ВАС

Румен Радев отново поиска законодателни промени за уседналостта и срещу чуждото влияние върху някои вероизповедания у нас

Президентът Румен Радев може да не подпише указа за новия председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. За това намекна държавният глава в интервю за Нова телевизия 8 месеца след встъпването си в длъжност.

Запитан дали ще подпише указа, той бе уклончив: "В момента проучвам въпроса". Това е много важен въпрос и трябва време за решаването му, посочи държавният глава. От чисто процедурна гледна точка е редно новият шеф на ВАС да бъде избран от новия състав на ВСС, защото той ще работи с него, обясни той.

Уседналостта е само един от начините за решаване на изборния проблем. Трябва да бъдем много внимателни и не трябва да допускаме гласуване под строй, както става с т.нар. изборен туризъм, който се повтаря на всеки вот и е обиден за всички, коментира Радев. Той обясни, че постоянно има опити за чуждо влияние у нас, и даде за пример ислямизацията в гетата, която се правела с чуждо финансиране. Не трябва да допускаме тези общности да се капсулират и изолират, а да дадем възможност на всички български граждани да гласуват, коментира той.

Затова са необходими законодателни промени, които да не допускат финансиране на партии и вероизповедания отвън. Радев даде примери със закони в други държави, където не се разрешава духовен проповедник или преподавател да не е завършил педагогическо или духовно образование в съответната държава и да не е положил изпит по език.

Много е важно Европа да има единна политика спрямо Турция, но трябва да се чуе и гласът на България, категоричен бе президентът. Турция за нас е важен партньор, имаме добри съседски отношения с нея, допълни той.

Отношенията ни с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси, трябва да отстояваме нашите - да имаме пряка доставка на газ през Черно море, каза държавният глава. Трябва да сложим на масата българския интерес, страната ни да не бъде заобикаляна, допълни той.

Още по темата в "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Тест за интелигентност !
|
нерегистриран
14 септември 2017, 15:55
3
0
Ако президента на подпише указ за назначаване на избрания нов председател на ВАС мисля ,че втория президентски мандат му е в кърпа вързан още отсега.При това - на фона на отказите му да наложи вето на измененията в ЗСВ и НПК.
1
|
нерегистриран
14 септември 2017, 11:06
1
-2
"Отношенията ни с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси, трябва да отстояваме нашите - да имаме пряка доставка на газ през Черно море, каза държавният глава. Трябва да сложим на масата българския интерес, страната ни да не бъде заобикаляна, допълни той."

Под българския интерес май се разбира руския интерес! Идеята е България да отстъпи на Русия суверинитета на част от територията си, защото през нея руснаците щели да си прекарват газта до други страни, като на България ще се плащат мизерни текста. Макар че то от сделки с Русия по правило България винаги губи много, а не печели! Нямаме АЕЦ-Белене, а имаме сметка за плащане на Русия. Платихме на Русия да ни построи НХК, сега Русия има НХК, а България външен дълг за строежа му. При такива "изгодни сделки", колкото по-отдалеч ни заобиколи Русия, толкова по-добре.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно