Обновена  14 сеп 07:51
Македония планира едновременно да преговаря с ЕС и да се разбере с Гърция за името

Македония се надява, че е направила достатъчно, за да убеди Европейския съюз да започне преговорите за членството ѝ, докато Скопие още води продължаващия четвърт век спор с Атина. Това каза в интервю за "Ройтерс" външният министър на страната Никола Димитров.

Перспективата за влизане на Македония в НАТО и ЕС избледня с блокажа на преговорите с Гърция, тъй като последната обяви, че използваното от страната име съдържа териториални претенции към южната съседка (наскоро България също обяви, че има предпочитания за името на страната).

Правителството на премиера Зоран Заев, което пое властта през пролетта, поднови диалога с Гърция и предложи използването на "временно име" в хода на интеграционните процеси в ЕС и НАТО, имайки предвид "Бивша югославска република Македония" (употребяваното в редица международни организации). Според Димитров обаче Гърция не е "приела веднага" идеята, предава "Ройтерс". Очаква се той отново да се срещне с гръцкия си колега на общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно през септември.

"Ако сме направили достатъчно реформи у дома, се надяваме, че ще достигнем етапа (на започване на преговори с ЕС) и паралелно с това споразумението за името," каза още той и добави, че процесът на преговори с Брюксел ще е достатъчно дълъг, за да може Гърция да е спокойна, че може да спре процеса, ако това е необходимо.

За НАТО той каза: "Не можем да си пробием път в НАТО, трябва да си го договорим. Нужно ни е в Атина да ни възприемат като съюзници... Дългосрочно е и в интерес на гърците да имат съсед, който се управлява съгласно закона, на северната граница."

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно