Обновена  14 сеп 07:51
Отстраненият директор на Фонда за деца ще обжалва решението
Тинка Троева ще докаже, че се е ръководила само от интересите на децата

Отстраненият директор на фонда за лечение на деца проговори пред bTV. Д-р Тинка Троева заяви, че ще обжалва заповедта на министерството на здравеопазването.

Вчера ведомството я смени с мотив за "системно нарушаване на правилника за дейността на фонда".
Д-р Тинка Троева разказа, че вече си е наела адвокат и ще докаже в съда, че докато е била начало на фонда се е ръководила само от интересите на децата. "Прилича ми много на едни прийоми от близкото минало, които не бива да се повтарят. Спазила съм процедурите, спазила съм правилника", категорична е тя.

Вчера от министерството се мотивираха за решението си като дадоха пример със 7-месечно дете, което се нуждае от чернодробна трансплантация. Тя е можело да се направи у нас. Троева обаче изпратила детето в Германия.

bTV успя да се свърже по телефона с майката на момченцето в Хамбург. Мариела Стефанова, която е донор на сина си, разказа, че семейството им е настояло трансплантацията да се извърши в чужбина. Интервенцията е успешна.

"Защото шансовете да се направи трансплантацията, са много по-добри, отколкото при нас. Проучвания показват, че много малък процент в България е успешна трансплантацията", посочи Мирела Стефанова, майка на трансплантирането дете.
Чернодробните трансплантации на деца у нас се правят само в болница "Лозенец". От четирите трансплантации от 2012 до 2016 година две са успешни. В чужбина процентът е над 90.

"В чужбина се правят трансплантации може би в пъти повече на месец, колкото в България само за година. В развитите европейски клиники се правят по 50-100 на месец", обясни Христина Николова от Център защита правата в здравеопазването.

Готвят се поредни изменения в правилника на Фонда за лечение на децаТе са публикувани онлайн за обществено обсъждане до 17 септември

Само ден след рокадата, се проведе заседание на фонда с новият директор д-р Мариета Райкова. На него са разгледани 48 деца, отложени са едва 5.

И днес от здравното министерство отказаха интервю, както и да отговорят писмено на въпросите ни.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно