Започва поредна дисциплинарка срещу Петя Крънчева
Започва поредна дисциплинарка срещу Петя Крънчева

Поредното дисциплинарно производство срещу бившия зам.-шеф на Софийския градски съд Петя Крънчева беше образувано днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. То отново е по предложение на председателя на СГС Калоян Топалов и е четвърто поред в рамките на три месеца.

Председател и докладчик по новото производство срещу Крънчева е Димитър Узунов, а в състава влязоха Даниела Костова и Галина Карагьозова.

През юни Калоян Топалов поиска за съдийката наказание понижаване в длъжност в СРС за година заради забавени дела. В началото на юли пък шефът на СГС предложи да бъде уволнена, защото подменяла протоколи от съдебни заседания по 2-3 пъти без да обясни защо се налага това, присъединявала такива с месеци, дори с години закъснение, съзнателно лишавала страни от достъп до материали по дела, отлагала заседания заради здравословни проблеми, като невинаги представяла документ за това. Последва още едно производство заради забавени дела.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също беше предложил Крънчева за наказание заедно с другите бивши зам.-председатели на СГС от времето на Владимира Янева Николай Димов и Иво Дачев. Предложението на Панов беше основано на констатациите в доклада на СГС от април, от който става ясно, че през 2015 г. в съда са допуснати десетки нарушения на закона при искането и даването на разрешения за използване на СРС, включително и такива, довели до подслушване и следене на дипломати. Съдийската колегия обаче отказа да образува дисциплинарни производства по доклада, а Панов обжалва пред Върховния административен съд.

Днес, четири месеца след като освободи бившия шеф на СГС Владимира Янева от съдебната система, Съдийската колегия на ВСС прекрати дисциплинарното производство срещу нея. Мотивът логично е нейното освобождаване.

През април Янева окончателно бе осъдена на година условно с три години изпитателен срок по т. нар. дело "Червей". Тя бе осъдена за това, че е разрешила използването на специални разузнавателни средства за срок, надвишаващ значително допустимите по закон 180 дни. Освен това ѝ бе наложено и наказание глоба от 1000 лв. Във връзка с аферата "Червей" срещу Янева беше образувано и дисциплинарно производство и именно то беше прекратено днес.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Фен на съдебната система на РБ
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:03
10
-2
До коментари 1 и 2:Щобе? Нека си стоят! На българския политически небосклон грее с неотразим блясък плеяда от тупунгери и наглеци! Моля, не ме трийте! Да си туп не е обидно, а природно, генетически обусловено, а наглостта е проява на характер.
4
?
|
нерегистриран
13 септември 2017, 12:45
6
-4
До коментар [#3] от "Запознат ":
Тази отдавна трябваше да бъде изритана от системата...


А Генерало - кога?
3
Запознат
|
нерегистриран
13 септември 2017, 10:36
11
-3
Тази отдавна трябваше да бъде изритана от системата...
2
Крънчева
|
нерегистриран
12 септември 2017, 22:35
20
-3
До коментар [#1] от "нерегистриран":
Крънчева, минимално усещане за чест и достойнство да имаше, щеше сама да си тръгнеш !!!

Що ... Сотир Цацаров има ли някакви усещания?
1
|
нерегистриран
12 септември 2017, 21:20
18
-5
Крънчева, минимално усещане за чест и достойнство да имаше, щеше сама да си тръгнеш !!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно