ВСС готви увеличение на заплатите между 3 и 7 процента
ВСС готви увеличение на заплатите между 3 и 7 процента

Висшият съдебен съвет готви актуализация на заплатите на магистрати и служители. С колко обаче ще е тя, тепърва ще се обсъжда в двете колегии на съвета, а окончателното решение ще се вземе от Пленума на ВСС на 14 септември, научи "Правен свят".

Засега е ясно, че възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори ще бъдат увеличени със 7% от 1 септември т.г. В момента те взимат около 1848 лева. Т.е. с около 120 лева отгоре, ако решението бъде одобрено.

Според чл. 218 от ЗСВ основното месечно възнаграждение на най-ниската магистратска длъжност (т.е. младшите магистрати) е в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. От нова година възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори не са актуализирани. Според данните на НСИ техните заплати трябва да бъдат "вдигнати" с около 7 на сто.

За първи път обаче ВСС обсъжда вариант за различно увеличение на възнагражденията на магистратите на различните нива. До момента, ако на младшите магистратите заплатата бъде увеличена с 5% например, с толкова се вдигаха и всички останали основни възнаграждения.

Сега обаче се обмисля ръстът да бъде различен, като на най-ниското ниво – районно, да е с около 6.5%, а на върховните – с около 3 на сто. Идеята е да не нараства ножицата във възнагражденията при всяко увеличение на възнагражденията.

Пари за актуализацията са намерени, но дали ще се възприеме този подход за корекция на заплатите, ще стане ясно на 14 септември.

В момента върховен съдия и прокурор получава основно възнаграждение в размер на 3668 лева, магистратите на апелативно ниво са със заплата 3084 лева, за органите в столицата – 2748 лева, на окръжно ниво – 2533 лева, за СРС и СРП – 2214 и за останалите районни съдилища и прокуратури – 1979 лева.

През март ВСС прие бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2018-2020 г. В нея за 2018 г. е предвидено увеличение на възнагражденията с 6.5 процента. За 2019 г. и 2020 г. пък е заложено по 2% актуализация на заплатите в системата. Предвидено е увеличение на парите за ранг и клас.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
|
нерегистриран
07 септември 2017, 09:35
7
-7
Веднага си личи духа на Позитано 20 с идеята за равни заплати по всички нива на съдебната система. Пълно социално равенство. Всички съдии на минимална работна заплата, а разликата да отива за издръжка на НПО-та борещи се за непрестанна съдебна реформа до изграждането на комунизма, когато правото и държавата ще отмрат. А дотогава основната идея е всички трудещи се в България да са с възможно най-мизерните доходи за да има пари слугите на народа още сега да живеят в комунизма. Тук червените тролове са 26 съдии, в темата за работещите пенсионери са 26 полицаи. Сменят професиите във всяка тема, само простотията и тъпотията им са едни и същи. Както и бройката на цъканията де.
18
Доктор Дре
|
нерегистриран
06 септември 2017, 22:01
14
0
До коментар [#8] от "нерегистриран":
В съда не трябва да се плащат заплати, а трябва назначените да плащат концесионна такса към държавата, и колкото си изкарат над таксата-за тях си е.
Цепиш се от завис нали - недоучил мераклия.Ами все някой трябва да работи там бре отворен начинаещ мислителю!Ако не са те,ще са други ама нема да си ти -злобарче си!
17
|
нерегистриран
06 септември 2017, 11:28
27
-2
Районните съдии хем работят най-много, хем получават най-ниско възнаграждение!
Напълно необоснована е такава разлика във възнагражденията между най-ниските и натоварени нива и по-високите, но за сметка на това ненатоварени нива в системата!
Това е още един аргумент районните съдии да искат да се местят в по-горните нива- хем по-малко работа, хем значително по-голяма заплата! Направо купон. И поради това много от съдиите са готови да се продадат и се продават на началниците в района , само и само да растат кариерно, за сметка на съвестта им.
16
съдия
|
нерегистриран
05 септември 2017, 23:55
11
-9
Много се надявам да се мотивират, ако решат да вземат фантастичното решение на уравняване на заплащането на различните нива в съдебната система. Дори след дълбок размисъл не ми хрумва как би могло да се защити такава атакуема и широко критикувана (дори от съдиите на ниско ниво) идея
15
|
нерегистриран
05 септември 2017, 20:50
24
-2
Тази новина я чухме още през миналата година, когато беше решено заплатите на магистратите да се увеличат със 7 процента,считано от 01.01.2017 г.
Към настоящият момент не ми известно това да се е случило.
14
|
нерегистриран
05 септември 2017, 17:03
7
-2
Всички 11 дела, образувани през март за петчленка на нейното 5-о отделение, са насрочени за един и същи ден 14 април... Само двете дела, на които е докладчик Диана Добрева, са насрочени от зам.-шефа на съда за 19 май. По този начин съдия Добрева отпада като вариант да влезе в състава за делото на Еврото, което е на 14 април.

Елиминираш я, като просто не я вкараш в докладчиците за този ден. Според Добрева има стил в „насрочването“, което е изцяло в ръцете на председателя на колегията. „Компютърът дава само имена – не и дати“, казва ни върховната съдийка.

И поради постулата съставите да се попълват със съдии, които са докладчик в същия ден, самото насрочване на датите вече се превръща в инструмент кой би могъл и кой не да участва.

Според съдия Добрева логиката е да участват и съдии, които нямат доклад в този ден, но просто са на работа – нито са в отпуск, нито имат законови пречки като отвод или друго.

Това развързва ръцете на Магдалинчев умишлено да не вкарва неудобни хора в петчленните състави – както стана с „Юлен“, както стана със Ситнилски, казва върховната съдийка.
Тя ни показва странния случай, при който всичко, което е постъпило и е образувано през цял един месец март – касационни жалби, молби за отмяна, седемчленки и т.н. е насрочено за 14 април, без двете дела, в които тя участва. Според Добрева така се „изолира“ определен магистрат.

Но продължаваме нататък...


Възлагам на ръководителите на колегии във Върховен административен съд след образуване на дело на 5-членен и 7-членен състав да формират съдебните състави... при формиране на тези състави да се спазва старшинството, определено със заповед... еди коя си...
Това гласи в заповедта, с която през 2013 г. Георги Колев обявява как именно трябва да се допълват "пълнежите" в 5-членните и 7-членните състави.

И тогава точно на 14 април, в дело 3719/2016 се появява съдия Сибила Симеонова. Най-младшата и командирована от Русе.


Работният график на 5-о отделение: от инициалите С. С. се разбира, че Сибила Симеонова влиза да гледа делото на Пепи Еврото.
Даниела Добрева, специално прави уговорката, че колежката й е прекрасен юрист и няма никакви забележки към нея. Просто принципно пита...

На работа и с насрочено едно дело за същия ден е и съдия Илияна Дойчева, която е по старшинство далеч преди Симеонова и е с повече стаж дори от докладчика. Събеседничката ни дава пример, че лично с друга своя колежка трябвало да участват по същата логика в делото за уволнението на Камен Ситнилски, но това не се случило. И директно твърди, че съдия Илияна Дойчева е „един от мислещите хора“ във ВАС.

„Тя си участва само по нейното, ако ви прави впечатление“, обръща внимание съдийката на факта, че Дойчева не е включена в нито един друг състав освен този, на който - ще не ще - компютърът я е определил за докладчик.
А пък ако го нямаше странното правило да влизат в заседание само съдии, които са докладчици същия ден, още двама върховни магистрати биха се оказали по-старши от Сибила Симеонова.

Не е трудно човек да се сети, че в 5-членен състав трима души ти стигат за всичко... Ако ще другите да се скъсат от писане на „особени мнения“.И още малко съвпадения


Някои от „весесетата“ - както съдиите на жаргон наричат делата, свързани с ВСС, са образувани съвсем в края на март - на 28-и. Но са насрочени за „любимата дата“ – 14 април (някои дела във ВАС вече са насрочени за 2017 г., б.р.) Самият казус на Пепи Еврото е образуван на 25 март и насрочен за 14 април. Добрева пита защо нейните две дела, образувани по-рано - на 15 и 25 март, отиват за 19 май?

Той ги шари – за да направи състава, който желае да направи, за по-ранна дата слага по-късно образувани дела и обратното, твърди тя за работата във ВАС.
Запитахте ли се за кое дело става въпрос?

Иде реч за делото, по което ВСС прие молбата за напускане на Петров, а Христо Иванов атакува това решение с аргумента, че първо трябва да се види дали няма да бъде разследван дисциплинарно. ВАС - тричленен състав, отмени решението на ВСС и сега ВСС е ищец, т.е. - настоява пред касационната инстанция, че правилно е пуснал следователя да си ходи невинен, чист... и забогатял.

И развръзката, за да се посмеем...


На вчерашното заседание обаче Петьо Петров, който вече е адвокат от Видин, се оказва нередовно призован. Делото е отложено. За дата 19 май. Същата дата, на която съдия Диана Добрева вече има дела като докладчик. И ще влезе в състава, който ще го гледа.


Съдия Боян Магдалинчев
След запитване до ръководството на Върховния административен съд от страна на няколко медии, които съвместно работим по случая, научихме следното:

Вчера председателят Георги Колев е поискал писмени обяснения от Магдалинчев и ги е получил.

Колев приема, че така сформираният състав, разменяйки съдия Илияна Дойчева със Сибила Симеонова, представлява нарушение на заповедта му.

В свое оправдание Боян Магдалинчев е посочил две неща:

Първо - знаел е, че Пепи Еврото е нередовно призован и няма да бъде даден ход на делото;

Второ - искал е да има равномерно разпределение на влизането в зала между съдиите с доклад този ден.

(Да коментираме първото просто е излишно, а що се отнася до второто - по-младата съдийка Сибила Симеонова, както е видно от графика, има още 2 дела на доклад този ден, а съдия Дойчева - само едно, бел.ред.)

Георги Колев при това положение няма да предприема мерки, защото делото е отложено за 19 май, когато вече ще влязат съдиите докладчици, определени по старшинство според заповедта му.

На 19 май по делото на Пепи Еврото няма да влиза и самият Магдалинчев.
13
|
нерегистриран
05 септември 2017, 17:01
10
-2
Във Върховния административен съд се случват странни маньоври около касационно дело за напускането на следователя Петьо Петров. Това каза пред Клуб Z върховната съдийка Диана Добрева. Според нея още със самото насрочване на дати на делата зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев „изолира“ определени магистрати, за да не могат да влязат в състава, който ще гледа Петьо Петров. После в петчленката се оказва командирована съдийка от Русе, а не по-старшата от нея колежка - а заповед за сформирането на съставите гласи, че именно старшинството по стаж трябва да е определящо.

Да, за същия става въпрос – фамозният бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с многозначителния за магистрат прякор Еврото. За него Цветан Василев в едно интервю казва, че Делян Пеевски го „хвалел“ с думите:

"Гениален изрод е Петьо Еврото, дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш."
Макар че бе обявен от Върховния касационен съд за провокатор към престъплението подкуп и в крайна сметка с любезното съдействие на ВСС освободен да си тръгне от съдебната система, духът на Еврото още броди из съдебните зали.

В частност в тези на Върховния административен съд, където Петров е „обрасъл“ с дела по всевъзможни поводи на всевъзможни фази.


Малко предистория


За какво иде реч? Най-общо на разбираем език може да звучи така: през миналото лято правосъдният министър Христо Иванов непрекъснато атакуваше пред ВАС най-разнообразните решения на Висшия съдебен съвет за Еврото. Които винаги бяха в една посока: да не му се образува дисциплинарка (на два пъти решено!), той да бъде освободен да напусне системата по своя молба, съответно - да не му се търси отговорност и в крайна сметка, нарамил торбата с обезщетенията, да „мине през парадния изход“ чист и неопетнен.

Магистратът влезе и в бележка под линия на прословутия евродоклад от 27 януари т.г., където ЕК отбелязва отказа на ВСС да образува дисциплинарно производство точно срещу него и се чуди на липсата на „явни сатандарти и критерии“...

Движението между инстанциите е главозамайващо, но в крайна сметка в момента едно от делата на Еврото е на фаза да го гледа 5-членен състав на ВАС - на 14 април, вчера.Какво се случи и как се стигна дотам


Делото на Петров е едно от тези, в които зам.-председателят на ВАС и ръководител на Втора колегия Боян Магдалинчев се самопосочва за председател на състава. Има това право и се е възползвал от него и по делата за бившия вече член на ВСС Камен Ситнилски, и за фирмата „Юлен“. Със Ситнилски също избухва скандал около разпределението на съдебния състав под давление на Магдалинчев...

За да стане ясно, трябва да припомним следното – ВАС е единственият съд, където с компютърната система за случаен подбор се тегли само името на съдията-докладчик. А другите се посочват от шефа на колегията. Това става според стажа на базата на заповед на председателя Георги Колев.

За казуса с Еврото вече имаме двама - председателят а състава Магдалинчев и избран с компютър докладчик по дело 3719/2016 – съдия Виолета Главинова.

Има и още едно негласно правило, макар и оспорвано от мнозина: в „пълнежа“ на съставите, т.е. - останалите членове, казано на професионален жаргон, влизат само съдии, които същия ден имат дело, на което са докладчик. Съдия Диана Добрева ни дава пример със себе си, видим от долните документи.
12
|
нерегистриран
05 септември 2017, 10:56
18
-2
До коментар [#11] от "нерегистриран":
Прав/а си само в частта "някой" ! Други няма да станем и не защото нямаме качества, а защото няма "кой" - подходящ, да изиграе ролята на ракетоносител !

То не се знае! Имаше и време, когато имаше недостиг на кадри и нямаше нужда от ракетоносители. При такива "увеличения" на заплатите нищо чудно това време да се върне. С тази разлика, че ще продължи много по-дълго и новите попълнения няма да слушкат толкова много. Предният път системата се попълни, защото за българите имаше ограничения за пътуване и работа на Запад, а в страната лесно намираха работа основно юристи и икономисти, докато сдвърхпроизводството на университетите не заля пазара.
Но сега новото поколение мисли да работи и живее на Запад, а правото е неконвертируема специалност, тъй че отново се задава спад на мераклии за юристи. Не защото правото ще умре, а защото по всичко личи, че държавата ще е калпава още дълго време.
11
|
нерегистриран
05 септември 2017, 09:42
19
-5
До коментар [#9] от "нерегистриран":
Някои от районните съдии и прокурори един ден ще станат окръжни, апелативни и върховни. Тъй че нямат интерес да режат клона, на който една част от тях съвсем скоро ще се качат.
Предполагам, че изказванията да има различно индексиране на доходите не иде от истински районни съдии и прокурори, а е дело на троловете на любимите ни НПО, чиято основна дейност е само да дебнат как да присвоят част от парите за заплати в съдебната система.
След като НСИ твърди, че с толкова е скочила средната заплата, това значи, че в резултат от подоходния данък с толкова са скочили приходите в хазната, което пък значи, че има пари да се индексират законосъобразно заплатите на всички в системата, в т.ч. и на техническия персонал.
Ако няма пари, защо не вземат да замразят увеличението на парите за партии и НПО?
Прав/а си само в частта "някой" ! Други няма да станем и не защото нямаме качества, а защото няма "кой" - подходящ, да изиграе ролята на ракетоносител !
10
|
нерегистриран
05 септември 2017, 09:13
30
-2
Само за началото на септември тиквичките скочили с 23%, краставиците с 10%, доматите с 6 %. А да, цените на яхтите и частните самолети остават без промяна, въпросът е колко души в съдебната система имат такива или възнамеряват в скоро време да си купят!?! Това значи, че ако се "увеличат" заплатите със 7%, то работещите в съдебната система за септември реално ще са обеднели само с 3%.
Тъй че реално погледнато заглавието на статията би трябвало да е: "ВСС готви обедняване на работещите в съдебната система само с 3%"
Та това е реалната ситуация в България!
https://trud.bg/%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%ba%d1%8a%d0%bf%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%87%d1%83%d1%86%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%be-%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be/
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно