Правната комисия подкрепи възстановяването на глава 26 от НПК
Правната комисия подкрепи възстановяването на глава 26 от НПК

Единодушно вчера парламентарната правна комисия гласува в подкрепа на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който се предлага възстановяване на глава 26 от кодекса - института на разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия. Законопроектът е внесен от Михаил Миков, Явор Нотев, Мая Манолова, Христо Бисеров и Филип Попов. Днес проектът трябваше да бъде гласуван на първо четене в пленарна зала, но точката се отложи заради отсъствието на вносителя Михаил Миков. В правната комисия той бе представен от Явор Нотев ("Атака").

Освен предложението за възстановяване на глава 26, законопроектът съдържа и редица други предложения в контекста на гарантиране правата на гражданите - въвеждане на изрично изискване за прокурора да дава указания на разследващите органи само в писмена форма и обвързване с преклузивен срок на възможността за отмяна на постановлението за прекратяване; намаляване на продължителността на срока на задържането под стража и другите мерки за процесуална принуда, като така се цели дисциплиниране на органите на досъдебното производство и др. Също с цел дисциплиниране проектът предлага да се въведе законово задължение за прокурора да се мотивира защо образува производство по общия ред в случаите, когато са налице предпоставките за бързо или незабавно производство.

Очаквано дискусията се съсредоточи върху възстановяването на глава 26 от НПК, като практически всички представители на институциите подкрепиха възстановяването на възможността за разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия, ако в определен срок, не е внесен обвинителен акт. Изказалите се дадаха да се разбере, че отмяната на този институт през 2010 г. е било грешка и съществено отстъпление от стандартите на европейската конвенция.

Очерта се обаче и интересна дискусия по въпроса какъв да е срокът, в който прокурорът трябва да изготви обвинителния акт, когато делото му е върнато от съда по реда на глава 26 НПК, така че да се гарантира качеството на обвинителния акт, още повече че обикновено става дума за дела с фактическа и правна сложност.

Дискусия се разгоря и по предложението за изрично включване като страна в наказателното производство на повереника на частния тъжител, частния обвинител, гражданския ищец и гражданския ответник, като отговор на противоречивата съдебна практика в момента. Постави се въпросът доколко е целесъобразно тези фигури да придобият качеството "страна" в наказателното производство. Представляващият ВСС Соня Найденова и представителят на адвокатурата Емилия Недева изразиха несъгласие с това предложение, като припомниха че това вече е било неколкократно обсъждано и отхвърляно от законодателя, не се приема еднозначно и в теорията и не би следвало отново да се повдига същият спор с едни и същи аргументи. Това би създало и сериозни практически затруднения, тъй като повереникът ще получи процесуални права, идентични с тези на защитника, изтъкнаха те.

Пак на вчерашното заседание единодушно бе отхвърлен от комисията законопроектът на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки. В предишния парламент, където ГЕРБ имаше мнозинство за прокарване на всякакви закони, тази идея за въвеждане на наказателна отговорност за неплащане на осигуровки за работодателите (но не и за работници и служители), беше лансирана упорито, но никога не беше реализирана, заради силния отпор на юристи и на работодателските организации. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
13 юли 2013, 07:40
0
0
До коментар [#1] от "123": Съгласна съм. Дано , ако някой чете - да действа в тази насока . Ялова е работата , която е в момента . Специфична работа е , специфични отношения между МВР и РП - трябва да се промени .
1
123
|
нерегистриран
12 юли 2013, 12:51
4
-2
Жалко, че депутатите пропуснаха да внесат промени в НПК, съгласно които престъпления, извършени от служители на МВР и ДАНС да се разглеждат от военнокръжните прокуратури, които и без това стоят по цял ден без работа, а с тези дела се затлачват единствено и само районните прокуратури.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно