Равносметка
Съдиите от АССГ алармират за влошаване на битовите условия
Най-натовареният административен съд в страната е столичният
Съдиите от АССГ алармират за влошаване на битовите условия

Съдиите от Административен съд София-град (АССГ) спешно се нуждаят от подобряване на условията на труд. Голяма част от техниката е амортизирана и морално остаряла, изключително тежко е състоянието на сървърите, което създава риск от безвъзвратна загуба на информационните масиви, алармираха от АССГ. Техническата обезпеченост на съда е недостатъчна, броят на кабинетите и съдебните зали също. А това затруднява всекидневната работа на магистратите в най-натоварения административен съд в страната, става ясно от отчетния доклад на председателя Радостин Радков за работата на съда за м. г.

Съдът се намира в една сграда с Инспектората към Висшия съдебен съвет. Щатът и на двата органа се увеличава, което води до невъзможност за осигуряване на по-нататъшна нормална и здравословна работна среда. По принцип сградата не отговаря на нуждите на съда. Магистратите ще потърсят съдействие от Министерството на правосъдието за решаването на тези проблеми.
От АССГ отбелязват факта, че са най-натовареният административен съд в страната, при съществуващ голям дисбаланс между съдилищата. "През 2012 г. съдът е работил в условия на свръхнатоварване и при нормативна уредба, която създава дисбаланс в дейността на отделните административни съдилища, разтоварвайки регионалните за сметка на софийския. Въпреки това съдиите от АССГ са положили изключителни усилия съдебните актове да бъдат постановявани в разумен срок", се казва в съобщението на пресцентъра на АССГ.
В подкрепа на твърдението си от съда обявяват и статистиката за миналата година. В Административен съд София-град работят 46 съдии, средната натовареност на всеки от тях е 48 дела месечно.
През 2012 г. са постъпили за разглеждани общо 14 678 дела, което е с около 3000 повече от предходната година. Броят на свършените дела за 2012 г. е 12 646 (за сравнение през 2011 г. са били 10 641 дела).
Общият брой на разгледаните през 2012 г. дела, в които са включени новообразуваните дела и висящите производства от предходната година е 19 661. Броят на оспорените пред ВАС дела е 3314, потвърдени са 71% от тях. 
Според магистратите в АССГ делата стават все по-трудни, обемни и разнообразни, което, наред с огромния им брой, допълнително затруднява работата на съдиите.
Наскоро Комисията по натовареността към Висшия съдебен съвет изготви анализ за натовареността и кадровото обезпечаване на органите на съдебната власт и предложения за оптимизиране на на незаети щатни длъжности. В резултат на анализа в Административен съд София-град ще бъдат разкрити две щатни бройки, които ще бъдат прехвърлени от Военно-окръжна прокуратура във Варна и от административния съд в Перник.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
888
|
нерегистриран
06 март 2013, 09:30
0
0
Веднага им намирам решение как да се "облекчат" - КНАХД делата да се върнат на наказателните колегии, където им е мястото, че такива простотии натвориха....
8
Бургазлиите
|
нерегистриран
05 март 2013, 15:01
0
0
Хайде сега, що ни сложихте и нас като натоварен съд - от 08.00 до 11.30 часа сме на плажа, следва обед - морски дарове със студен мускат и лека плодова торта, сиеста - 14.00-15.30 часа и 17.00 - успешно приключване на работния ден. На който му харесва е добре дошъл при нас... само за уточнение: за 2012 година сме с по 370 решени дела НА ЧОВЕК, без специализация по материя (данъчни, ЗУТ, пенсии, касационни, ненормалници и др.)
7
до"наблюдател"
|
нерегистриран
05 март 2013, 14:20
0
0
Добро предложение, но няма адм. съдии от другите адм.съдилища, които да искат да се преместят в АССГ по следните причини: 1. същата заплата - петорна работа; 2. повече разходи - за квартира и пътуване при семейство и 3. Не искат АССГ, защото няма кариерни израстване - не е ВАС.
6
Наблюдател
|
нерегистриран
05 март 2013, 12:13
0
0
Да, но като изключим АССГ, адм. съдилища в Пловдив, Варна и Бургас, останалите адм. съдилища са си живи санаториуми за почивка и лечение! Така, че да прехвърлят колеги адм. съдии, които искат да работят в тези съдилища без конкурс и нещата ще се оправят.
5
Светла Димитрова
|
нерегистриран
05 март 2013, 10:10
0
0
Моето предложение е да задействате нещата, като направите необходимото за прилагане закона за конфискация на незаконно придобито имущество. Така ще си осигурите и средства, които да вложите и подобрите условията на труд, а и ще допринесете за намаляване на дефицита на справедливост. От друга страна ще се разграничите от престъпниците в тоги, и ще ги отсеете. Съзнавам, че е трудно, но не и невъзможно. От Вас зависи, и от Ваши колеги в прокуратурата и адвокатурата. А народът ще Ви подкрепи с две ръце.
4
Мнение
|
нерегистриран
04 март 2013, 21:11
0
0
"Съдиите от Административен съд София-град (АССГ) спешно се нуждаят от подобряване на условията на труд. Голяма част от техниката е амортизирана и морално остаряла, изключително тежко е състоянието на сървърите, което създава риск от безвъзвратна загуба на информационните масиви, алармираха от АССГ".А бе то и вие остаряхте и морално, и физически, и психически, ама защо ли продължават да ви държат? Не вземат да ви заменят с по-млади съдии, предимно мацки, та като им слушаш глупостите поне да ги оправдаваш с младостта и хубостта им... Писна ни да гледаме лелки,стринки и баби да тропат с токчетата , "понесени от вихъра". Дано протестиращитеот ДОМ се сетят и за вас...
3
Активно мероприятие
|
нерегистриран
04 март 2013, 17:15
0
0
Подгтовяте терена за чл.194 ЗСВ, другари. Цялото АМВР дето има диплом за право ще докарате в София да бъде съдия.
2
1
|
нерегистриран
04 март 2013, 17:07
0
0
Десислава Корнезова- да няма да изостава от баща си ))
1
АС
|
нерегистриран
04 март 2013, 16:59
0
0
Че то беше ресторант преди - с тая вита алея към втория етаж си е само за сватби. Ама си е направо разкош пред бившата сграда на ВСС на "Съборна", в която навряха брачното на районния съд.
Между другото АССГ ме изненадаха неотдавна с перфектно решение по едно дело. Вярно, поразгорещихме се в зала, ама вдянаха казуса и не се продадоха. Преди това В СГС ми идваше да ги избия. Има обаче и кофти кифли като бившата замка Десислава Корнезова. В очите те гледат и те лъже. Колкото до инспектората, те и гарсониерка не заслужават.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно