Започва битката за Конституционния съд
Започва битката за Конституционния съд

Има 12 души в държавата, които могат да съборят всеки закон. Те единствени тълкуват конституцията. Дадено им е право да се намесят дори в изборите за президент.

Те са конституционните съдии и през три години четирима от тях напускат постовете си. Това трябва да стане и тази година до началото на октомври. Тогава изтичат мандатите на председателя на съда Евгени Танчев и на колегите му Владислав Славов, Георги Петканов и Емилия Друмева. Четиримата им наследници ще бъдат излъчени така: един от общото събрание на върховните съдии, двама - от парламента и един - от президента.
Изискването към тях е да са с високи професионални и нравствени качества и да имат най-малко 15 години юридически стаж. За възрастта им няма ограничение.

Днес всички върховни съдии ще се съберат, за да решат кого да изпратят в Конституционния съд (КС) на мястото на Владислав Славов. И за първи път се очертава в битката да влязат шестима магистрати.

Най-спряганото име е на Боян Магдалинчев от Върховния административен съд (ВАС). Той е сочен за кандидата с най-силна подкрепа. Още повече че от години се говори за негласно споразумение между ВАС и Върховния касационен съд (ВКС), според което двете съдилища се редуват, когато излъчват представител в КС. Предишният конституционен съдия Румен Ненков беше от касационния съд и затова сега се твърди, че е ред на ВАС.

Магдалинчев беше сред кандидатите в проточилите се с месеци избори за шеф на ВАС през 2003 г. Той беше и член на Висшия съдебен съвет. Очевидно се ползва с подкрепата и доверието на настоящия шеф на ВАС Георги Колев, защото беше предложен от него за съпредседател на съдийското събрание преди седмица. Преди години Магдалинчев беше замесен в скандал с фалшифициран протокол от заседание на съдебния съвет. Тогава той беше шеф на бюджетната комисия на ВСС и по думите на бившия председател на ВКС Иван Григоров бил подменил решението на съвета за масово пенсиониране на следователи.

Кандидат е съдийка, спасила Доган

ВАС ще излъчи още поне двама кандидати, научи "Труд". Едната се очаква да е Веселина Тенева. Тя е шеф на отделение в съда и не изгуби началническия си пост с идването на Георги Колев. Преди да стане съдия през 1991 г., е била юрисконсулт, работила е и в Комитета по труда и работната заплата.

Тенева е свързана с две дела във ВАС, привлекли най-голям обществен интерес. Тя беше шеф на петчленния състав, който реши, че няма конфликт на интереси в хонорара от близо 2 млн. лв. на лидера на ДПС Ахмед Доган. Тенева беше и в състава, който остави на поста председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

Очаква се в битката за КС да се включи и колегата Маруся Андонова. Тя беше сред кандидатите за зам.-шеф на ВАС през 2009 г., но загуби от Венета Марковска. Андонова е член на сдружението "Съдии за единна Европа", което при създаването си беше определено като алтернативен Съюз на съдиите. То е ръководено от Венета Марковска и Богдана Желявска (Софийски градски съд), а един от учредителите му е шефът на ВАС Георги Колев.

Въпреки споменатото вече негласно споразумение, че е ред на ВАС да излъчи новия конституционен съдия, и ВКС ще има кандидати. Впрочем именно с идея да разбие евентуалните договорки, в надпреварата се включва Теодора Стамболова. Наказателната съдийка е издигната за член на КС от петима свои колеги от ВКС, включително и Севдалин Мавров, с когото делят един кабинет. Ето как я представят те: "Теодора Стамболова има репутация на смел и безкомпромисен съдия с доказана в годините ненакърнима независимост. Тя е личност, за която отстояването на демократичните ценности на обществото е екзистенциален стандарт". Освен че е съдия от кариерата, Стамболова е била преподавател, а любопитен факт от биографията е, че е автор на единствения наръчник за съдебни репортери.

Стамболова не мълчи за нередностите

Тя разбуни духовете, след като през 2006 г. изпрати писмо до ВСС, в което остро критикува безпринципната му кадрова политика. Известна е и с това, че в решенията си не пести критиките към провалите на прокуратурата. Стамболова се включи активно в протестите срещу уволнението на шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. 
Очаква се за КС да бъде издигната и кандидатурата на доскорошния зам.-председател на ВКС Симеон Чаначев. Той ръководеше гражданската колегия на съда, като получи поста по времето на Иван Григоров. Интересен факт е, че съпругата му също е съдия във ВКС.

В медиите като кандидат за КС беше огласено и името на друг съдия - Емануела Балевска. Тя е автор на десетки публикации в областта на гражданското право и процес.

И ако битката за единственото място в КС, което ще запълнят върховните съдии, се очаква да е ожесточена, надали ще видим същата конкуренция и за двете места на парламента. Депутатите ще започнат да издигат кандидатури от четвъртък. Основното име, което се обсъжда в кулоарите, е на зам.-председателката на ВАС Венета Марковска. Без преувеличение за нея може да се каже, че е най-влиятелният човек в съда и е изключително близка с шефа на ВАС Георги Колев. Марковска беше и член на предишния съдебен съвет. Преди две години в. "Капитал" излезе с публикация за съдийката. В нея се даваха примери как приятелят и майката на Марковска са придобили доста изгодно имоти. Тя я остави без коментар. Не е потвърдила и че ще влиза в КС.

Най-силно е мълчанието на президента. Росен Плевнелиев вече изпрати в съда Кети Маркова, като показа, че ще действа максимално открито и, без да е задължен, първо обяви публично името , а чак след седмици я назначи. Дано и сега запази тази политика.

* Материалът е препечатан от в. "Труд"

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
*****************************
|
нерегистриран
31 октомври 2012, 03:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6
****************
|
нерегистриран
09 октомври 2012, 03:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
9999
|
нерегистриран
24 септември 2012, 21:39
0
0
Върховен резил- Марковска съдия от КС.Нормални хора има ли в тая кочина бе?Номинация на ГЕРБ -първото протеже на БСП и Р.Петков.Всъщност като се замислим няма нищо чудно , те ГЕРБ и БСП са едно и също само дето Бойко реве , че не е, но Цв.Цв.постоянно го опровергава.Егати и държавата щом мафията е в КС.
4
111
|
нерегистриран
24 септември 2012, 16:19
0
0
Като чета имената нивото на КС,което вече спадна достатъчно, ще стане отчайващо. Единственият изходе да се въведе пряката конституционна жалба като в Германия,за да валят дела и се уплашат мързеливците,които се борят само за заплата и пенсията на конституционен съдия, която не е зависима от тавани .Изключение наистина е Стамболова
3
адвокат Мишковиц
|
нерегистриран
24 септември 2012, 14:35
0
0
12 апостоли и все юди!
2
min...
|
нерегистриран
24 септември 2012, 12:31
0
0
Ама за какъв КС говорим: 8 членове с ярко леви убеждения, от които половината хора на експрезидента Г.Първанов и само четирима конституционни съдии с десни убеждения. дето се казва: мнозинство по всички линии на червената идея. А четиримата кандидати са кой от кой по-неподходящ за такъв висок пост; изключение прави само съдия Стамболова, но тя със защитата си на Мира Тодорова сипа лъжицата с катран в бурето с мед... Другите : Б.Магдалинчев, Тенева, Андонова не си струва да дискутираме - ВАС-аджийски истории. Няма ли други кандидати или тези са най-честните и справедливите ?! Аман бе, Боже!
1
max
|
нерегистриран
24 септември 2012, 11:50
0
0
А с публичното изслушване какво става
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно