В началото на аферата "Тановгейт"
Георги Колев се съветвал с министър Цветанов "да не направят" политически скандал
Георги Колев се съветвал с министър Цветанов

Докато е бил председател на Софийски градски съд, повишеният впоследствие за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се е съветвал с вътрешния министър Цветан Цветанов "да не направят политически скандал" с подслушването на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов, научи Mediapool.

Такова признание е направено пред парламентарната подкомисия по СРС от Росен Миленов – агентът на ДАНС, напуснал агенцията след разразилия се скандал "Мишо Бирата".

Скандалът, известен още като "Тановгейт", избухна в началото на 2011 г. след изтичането на записи на разговори между министър-председателя Бойко Борисов и Танов, в които премиерът нарежда митниците да спрат акция срещу пивоварната "Леденика", защото "поех ангажимент да не го закачам тоя Мишо Бирата (вече покойният Михаил Михов -шеф на Баскетболната федерация и собственик на "Леденика" - бел. ред).

Според данните, които е обявил напусналият ДАНС Миленов, самото искане Ваньо Танов да бъде следен чрез специални разузнавателни средства (СРС), чрез които след това е "прихванат" и министър-председателят, е направено по съмнителен начин и на ръба на закона.

В разгара на скандала стана известно, че Танов е бил подслушван законно във връзка с разработка за контрабанда срещу заподозряна група, но така и не се изясни как е приключила разработката.

Решението за подслушване на митническия шеф се оказва взето на база оперативна справка с неизвестен източник и най-ниско ниво на достоверност. Справката е изготвена веднага след проведено съвещание в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов, на което са присъствали главният прокурор Борис Велчев и директорът на ДАНС (тогава Цветлин Йовчев).

Според източници от ГДБОП пък е работено по две оперативни справки, въз основа на които е подслушван Ваньо Танов, но нямало никакво основание и той да бъде "закачен", тъй като името му не се намесвало никъде и целта била по-скоро превантивна "да не кривне от правия път".

Според твърденията на Росен Миленов пред комисията по СРС, начинът на искане и одобряване на разрешението за СРС е на ръба на закона и доказва връзки между тогавашния шеф на Софийския градски съд (СГС) и вътрешния министър.

Миленов твърди, че той лично е трябвало да напише искането за "закачане" на Танов, а впоследствие наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев (в момента заместник-министър на правосъдието) е бил извикан да подпише.

След което двама агенти на ДАНС – Миленов и друг по-старши негов колега отиват в СГС, където връчват на Георги Колев парафираното от обвинителя искане за подслушване на Танов.

Според разказите на Миленов, колегата му чул как Колев се обажда на вътрешния министър Цветанов с въпрос дали наистина да одобри това искане, защото можело да доведе до политически скандал. Вътрешният министър, обаче без тревога "разрешил".

Ако Георги Колев наистина е обсъждал с Цветан Цветанов политически и други аспекти за исканото СРС, това е в нарушение на всички правила, тъй като законът ясно разписва какви са правомощията на различните институции по заявяване и разрешаване на СРС-та, а и съдът контролира МВР и никога не може да бъде обратното.

Съмненията около шеметната кариера на възпитаника на школата на МВР Георги Колев, който без квалификация по административно право бе избран за председател на ВАС със 7-годишен мандат, бяха, че това се случва заради добри контакти и услуги за вицепремиера Цветанов.

Друг любопитен момент в аферата "Тановгейт" е този, че в изготвените от прокурора Пламен Георгиев веществени доказателства се е оказал и разговорът на Танов с премиера Борисов, в който министър-председателят нарежда да се спре акция на митничари срещу пивоварната на Михаил Михов.

Прокуратурата до този момент не е взела отношение по казуса, въпреки че преди две седмици министър-председателят Борисов призна, че е провел такъв разговор, защото е поел ангажимент пред бившия президент Георги Първанов да закриля бизнесмена.

Признанието на Борисов трябва да е било шок за разследващите, които година и половина безуспешно се опитват да установят дали изтеклият разговор е бил автентичен. Премиерът им подаде и "жокер" с признанието, че от разговора са изтрити само "няколко нецензурни думи по адрес на Първанов".

След тези изявления на премиера в комисията по СРС станало ясно, че през цялото това време в прокуратурата разполагат с документи, доказващи истинността на записите.

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
---
|
нерегистриран
01 август 2012, 08:51
0
0
Защо някои хора наричат критичното мнение "злоба" или "завист" . От тесногръдие , може би ? Наистина имам отношение към личността и качествата на Г. Колев - презирам ги .
Имам право на лично мнение .
19
до долу
|
нерегистриран
30 юли 2012, 19:40
0
0
Да бе, как пък не. Колев си беше председател на СГС и преди, и поне се е доказал и като съдия и като административен ръководител. А за злобарите- само могат да дишат след него, а и да продължават да злобеят.
18
---
|
нерегистриран
30 юли 2012, 10:09
0
0
Нямам никакво съмнение към лоялността на Г.Колев към МВР . Та той е на поста си , т.к. е техен кадър и в тесния и в широкия смисъл . Нямам никакво съмнение , че и преди , и сега , най-важните спорове в подопечните му съдилища са "съветвани" по начин да не избухне ПОЛИТИЧЕСКИ скандал.
17
x-до предният
|
нерегистриран
29 юли 2012, 18:38
0
0
Не само, че е разбрал на кого се обажда, не само, че е чул какво казва другият, но и е усетил, че е било "без тревога". Как може такова нещо да се публикува в Правен свят? Започва тук да заприличва на в. "Шок"! Очаквам сега и сексуална история с главно действуващо лице Цветанов. Най-добре би било да е с "невръстна" ученичка или хомосексуална забежка. Все има откъде да се "научи" за това!
16
ВЪПРОС?
|
нерегистриран
29 юли 2012, 13:42
0
0
КОЛКО БЕЗПРИСТРАСТЕН МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДИН СЪД КАТО ВАС, КОЙТО РАЗГЛЕЖДА ДЕЛАТА НА СЪДИЯТА, ПОСТАВИЛ НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА ТОЗИ, С КОГОТО СЕ СЪВЕТВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВАС?????
15
x
|
нерегистриран
28 юли 2012, 19:32
0
0
"Според разказите на Миленов, колегата му чул как Колев се обажда на вътрешния министър Цветанов с въпрос дали наистина да одобри това искане, защото можело да доведе до политически скандал. Вътрешният министър, обаче без тревога "разрешил""..
Такова "чуване" е просто уникално за Правен свят! А пък един във влака рекъл, че една жена на пазара казала, че нейния "колега" чул, че в Съветския съюз един слон проговорил на руски език, като имал много малки проблеми с падежите. И след това/абсолютна истина/ историята е публикувана във в.Ехо, който "научил" за тази новина и бърза да я предаде на читателите. ..Тука някой са не просто изтрещели ами нещо по-лошо!
14
.
|
нерегистриран
28 юли 2012, 07:40
0
0
Без да защитавам или опонирам на който и да е тук, но ми е много интересно как точно е разбрал на кого се обажда, а още по-интересно как точно е чул какво се казва отсреща. Да не говоря за статута на това лице Миленков - бивш агент.
13
+ районен инспектор
|
нерегистриран
27 юли 2012, 21:13
0
0
Не само от администратишно право разбира. И с търговското е на "ти",особено когато касае лапването на некоя селска фирмичка.Дано дочакаме "видов" ден,та да видим как е той и кликата му с наказателното право,ама от "правилната" страна.
12
До всички не-ченгета
|
нерегистриран
27 юли 2012, 17:09
0
0
1. Не е нужно много акъл, за да се види, че това е препечатка от "Медиапул", откадъто са го препечатали и други медии
2. Не е нужно много досетливост, за да съобразиш, че по тази тема са си говорили в парламентарна комисия по СРС - депутати и агент на ДАНС
3.Не се изисква кой знае какви логически дарби, за да съобразиш, че става въпрос за очевидно престъпление, свързано с още по-сериозно престъпление, извършено от най-важния човек в държавата и престъпно покривано от прокуратурата.
4. Всеки, който не иска да признае това и се опитва да го омаловажи, или е тъпо ченге или платен клакьор на ББ и ЦвЦв
5. Присъщо на тъпите ченгета и клакьори е да се опитват да омаловажат една информация, дискредитирайки автора.
6. Интелигентните хора просто не им се връзват
11
пак нямам думи
|
нерегистриран
27 юли 2012, 15:58
0
0
Като ще разсъждаваме така, дайте да се публикуват всякакви глупости, не че нещата не са тръгнали натам де. А и вече е противно всеки един опонент на вашите велики мисли и изказвания да бъде приравнен на ченге и т.н. Поне се правете на възпитани!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно